Svet

Bela kuća se sprema za fajront: Prave se planovi ko je neophodan, a ko ne

Rok za usvajanje budžeta vlade ističe za nekoliko dana, a zbog mogućnosti da sredstva ne budu odobrena na vreme, u Beloj kući aktivno prave planove koje osoblje je nužno, a ko će biti poslat na odsustvo
Bela kuća se sprema za fajront: Prave se planovi ko je neophodan, a ko newww.globallookpress.com © © Yuri Gripas - Pool via CNP

Bela kuća se priprema za "zatvaranje", a viši zvaničnici pripremaju planove koje osoblje bi trebalo da se označi kao neophodno počevši od 1. oktobra budući da krajnji rok za usvajanje budžeta vlade ističe za nekoliko dana.

Većina najviših pomoćnika američkog predsednika Džozefa Bajdena trebalo bi da budu označeni kao "nužni", što znači da neće biti poslati na odsustvo, rekao je jedan zvaničnik administracije, a prenosi Si-En-En.

Ozbiljno planiranje za vanredne situacije, koje je trenutno u toku, počelo u petak kada je Kancelarija za upravljanje i budžet započela formalni proces komunikacije sa agencijama o mogućnosti obustavljanja svih poslova za koje se smatra da nisu neophodni. 

Podseća se da su ranije u ovakvim situacijama, kada vladin budžet nije usvojen na vreme, privremeno zatvaranje kancelarija izbegli svi zaposleni sa pozicijom "specijalni pomoćnik predsednika" koji su automatski prebačeni na neophodne. Prema podacima kadrovske službe Bele kuće ovakvu funkciju obavlja 97 zaposlenih. 

Čak i Bajden planira da ostane u Vašingtonu ovog vikenda, što je retkost, navodi američki medij. Aktivne pripreme u vezi sa osobljem Bele kuće još jedan su znak široko rasprostranjenog očekivanja da zvaničnici na Kapitol Hilu neće uspeti da nađu načina za obezbeđivanje finansiranja vladi do kraja roka predviđenog za usvajanje budžeta.

Četiri dana do prestanka finansiranja, Senat je uspeo da postigne dogovor koji omogućava vladi nesmetan rad do 17. novembra, sa 6,2 milijarde sredstava za Ukrajinu i šest milijardi za domaće potrebe, izvestio je Si-En-En.

Zvaničnik Bele kuće rekao je početkom ove nedelje da će Bajden svesrdno podržati dogovor postignut u Senatu, čak i ako uključi delić od 24 milijarde dolara koliko je administracija tražila da nastavi da pomaže Ukrajini.

Ali, i posle postizanja dogovora u Senatu, zvaničnici Bele kuće navode da krajnji ishod ostaje neizvestan najvećim delom, zbog toga što je nemoguće pogoditi šta će biti naredni potez predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa Kevina Makartija. On se, kako se navodi, nije obavezao da će staviti predlog Senata na glasanje, a iza scene Bela kuća nije previše optimistična da će biti postignut međusobni dogovor u Kongresu narednih nekoliko dana. 

Bela kuća je pažljivo pratila tekuće debate na Kapitol Hilu, uključujući Makartijeve napore da smiri pripadnike tvrde struje svog republikanskog poslaničkog kluba.

Ipak, Bela kuća je bez direktne uloge u pregovorima, a Bajdenovi saradnici uglavnom su uvereni da će, ako se vlada zatvori, krivica pasti na republikance.

Bajden je ove nedelje snimio video u kojem upozorava na "malu grupu ekstremnih republikanaca u Predstavničkom domu" za koje je rekao da su "odlučni da ugase vladu".

Republikanci, dodao je, "odbijaju da se suprotstave ekstremistima u svojoj stranci – zbog čega bi svi u Americi mogli biti primorani da plate cenu".

image
VV inauguration
banner