Svet

Slučaj Epstin i trgovina ljudima: "Džej Pi Morgan" se nagodio sa Devičanskim ostrvima

Kao deo postignute nagodbe, jedna od najvećih američkih banaka, čiji je klijent dugo godina bio optuženi za trgovinu ljudima Džefri Epstin, isplatiće 75 miliona dolara Devičanskim ostrvima
Slučaj Epstin i trgovina ljudima: "Džej Pi Morgan" se nagodio sa Devičanskim ostrvimawww.globallookpress.com © © Michael Nagle

"Džej Pi Morgan Čejs" nagodio se sa američkim Devičanskim ostrvima i nekadašnjim direktorom Džesom Stelijem u tužbi za seks trafiking biznismena Džefrija Epstina, koji je skončao u zatvoru pod sumnjivim okolnostima, dok je banka čiji je klijent bio, mesecima bila u centru skandala i sudskih procesa koji su sada najvećim delom rešeni. 

Kako je saopšteno, "Džej Pi Morgan" će kao deo postignute nagodbe isplatiti 75 miliona dolara Devičanskim ostrvima, od kojih će 30 miliona biti izdvojeno za podršku dobrotvornim organizacijama, 25 miliona na jačanje policijskih organa u borbi protiv trgovine ljudima, a 20 miliona za advokatske troškove.

Uslovi nagodbe sa Stelijem su poverljivi, preneo je "Gardijan".

U junu, bankarski gigant je pristao da isplati 290 miliona dolara kako bi izbegla tužbe desetina onih koji su tvrdili da su Epstinove žrtve. 

Džefri Epstin bio je klijent banke od 1998. do 2013. godine, kada je banka okončala njihov poslovni odnos.  

"Iako nagodba ne uključuje priznanje odgovornosti, kompanija duboko žali zbog bilo kakvog povezivanja sa ovim čovekom i nikada ne bi nastavila da posluje sa njim da je smatrala da koristi banku na bilo koji način da počini svoje gnusne zločine", saopštili su iz "Džej Pi Morgana".

Glavni advokat Devičanskih ostrva Erijel Smit izjavio je da je nagodba istorijska pobeda za preživele i za snage reda i da bi trebalo da bude zvono za uzbunu za banke na Volstritu i podseti ih na njihovu zakonsku odgovornost da uoče i spreče trgovinu ljudima.

Kao deo nagodbe, "Džej Pi Morgan" je pristao da usvoji stroža pravila u vezi sa trgovinom ljudima, uključujući i obaveštavanje organa reda i zatvaranje računa onima za koje se sumnja da se bave ovim ilegalnim radnjama.

Devičanska ostrva tražila su u sudskom procesu protiv jedne od najvećih američkih banaka da "Džej Pi Morgan" isplati najmanje 190 miliona dolara, od čega 150 miliona dolara kazne. Navodili su da je banka zadržala Epstina kao važnog klijenta čak i posle 2006. godine kada je uhapšen zbog optužbi za podvođenje i izjasnio se krivim dve godine kasnije, a da su neki zvaničnici banke ostali u kontaktu s njim i dugo nakon što je on prestao da bude njihov klijent.

"Džej Pi Morgan" je tvrdio da krivicu snose i Devičanska ostrva, navodeći da su omogućili Epstinovu trgovinu ljudima dajući mu poreske olakšice u zamenu za gotovinu i poklone lokalnim zvaničnicima, uključujući bivšu prvu damu.

Epstin je posedovao dva privatna ostrva unutar ove teritorije, uključujući jedno koje je navodno kupio kako bi sprečio posmatrače da špijuniraju njegovo nedolično ponašanje.

image