Svet

Francuska će naoružavati Jermeniju

Francuzi nastoje da sa Jermenijom prodube odbrambenu saradnju, nadajući se da će tako iskoristiti zahlađenje odnosa Jerevana i Moskve
Francuska će naoružavati Jermeniju© Tanjug/Tigran Mehrabyan/PAN Photo via AP

Francuska će Jermeniji, usred eskalacije tenzija sa Azerbejdžanom, poslati vojnu opremu, najavila je francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona. 

"Francuska je pristala da sklopi buduće ugovore sa Jermenijom za isporuku vojne opreme kako bi ta zemlja mogla da se odbrani", rekla je ona na konferenciji za novinare u Jerevanu, iako nije precizirala vrste opreme koje će ovoj državi obezbediti.

Pariz i Jerevan, kako "Politiko" ocenjuje, već dugo imaju jake diplomatske veze, a Francuska je domaćin velikom delu jermenske dijaspore. Francuska je 2001. godine bio među prvim zapadnim prestonicama koje su izjavile da je postojao genocid nad Jermenima, dve decenije pre nego što su to učinile Sjedinjene Države. 

Poslednjih meseci Francuzi, kako medij dodaje, nastojali da sa Jermenijom prodube odbrambenu saradnju, nadajući se da će tako iskoristiti zahlađenje odnosa Jerevana i Moskve.

Krajem septembra, Kolona je najavila i da će Francuska poslati vojnog atašea u ambasadu te zemlje u jermenskoj prestonici, a onda je za vikend francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu — koji je u redovnom kontaktu sa svojim jermenskim kolegom Surenom Papikijanom — poručio da će novoformirana odbrambena misija u ambasadi svakodnevno sarađivati sa jermenskim oružanim snagama i vlastima da "procene njihove potrebe, posebno u pogledu odbrane i zaštite".

Premijer Jermenije Nikola Pašinjan, izjavio je ranije da je potrebno "kompenzovati one saveze koji nisu uspeli, a na koje je Jermenija računala kada je reč o svojoj bezbednosti", te da je potrebno "raširiti krug partnera, koji će da osiguraju tu bezbednost". 

To nije ostalo neprimećeno, pa je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio da je trenutno među onima koji upravljaju Jermenijom puno onih koji žele da izgube Rusiju kao prijatelja i da steknu nove prijatelje. On je tamošnje rukovodstvo upozorio i da bi trebalo da zapamte kakva je bila sudbina onih koji su se oslanjali na Sjedinjene Američke Države.

image