Svet

Bajden zabrinut za američku pomoć Ukrajini posle haosa u Kongresu

Američki predsednik najavio je da će uskoro održati govor u kojem će objasniti važnosti daljeg finansiranja Kijeva, ali u Beloj kući ne znaju kada bi to moglo biti
Bajden zabrinut za američku pomoć Ukrajini posle haosa u Kongresu© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izrazio je bojazan da bi američka pomoć Ukrajini mogla da bude ugrožena haosom u Kongresu i rekao da će uskoro održati veliki govor kako bi obrazložio zašto je neophodno pomoći Ukrajini da odbije Rusiju.

Republikanski sukobi u Predstavničkom domu zakomplikovali su pregovore o budžetu i podstakle Bajdena da od uverenja da će biti postignut sporazum o pomoći Ukrajini sada izrazi zabrinutost oko finansiranja svog glavnog prioriteta spoljne politike, navodi agencija Rojters.

Upitan da li je zabrinut da Sjedinjene Države neće moći da isporuče pomoć koju su obećale Ukrajini zbog komešanja na Kapitol Hilu, Bajden je rekao: "To me brine, ali znam da su većina članovi Predstavničkog doma i Senata obe stranke rekli da podržavaju finansiranje Ukrajine".

Bajden je u julu zatražio od Kongresa da odobri još 24 milijarde dolara pomoći Ukrajini, za šta su se ukrajinske pristalice - republikanci i demokrate - nadali da bi mogao postati deo zakona o potrošnji. Bela kuća je u utorak saopštila da će trenutni nivoi finansiranja trajati još oko dva meseca.

Bajden je pokušao da uveri američke saveznike sa kojima je razgovarao u utorak da će se američka pomoć nastaviti nesmetano dok ukrajinske snage nastavljaju sa kontraofanzivom.

"Predsednikova poruka je bila da se na SAD svakako može i dalje oslanjati po ovom pitanju u budućnosti", rekao je nemački kancelar Olaf Šolc novinarima u Berlinu.

Bajden nije rekao kada će održati govor na temu važnosti pomoći Ukrajini, ali je nagovestio da će to biti uskoro. Bela kuća je odbila da komentariše, a jedan zvaničnik je rekao da govor trenutno nije u Bajdenovom rasporedu.

image