Svet

"Ekonomist": Smena Makartija produbljuje haos u američkoj vladi i otežava slanje pomoći Ukrajini

Još uvek se ne zna ko će zameniti Makartija - niti ko bi želeo njegovo mesto u trenutnom haosu koji vlada u Vašingtonu
"Ekonomist": Smena Makartija produbljuje haos u američkoj vladi i otežava slanje pomoći UkrajiniGetty © Chip Somodevilla / Staff

Mandat Kevina Makartija kao predsedavajućeg Predstavničkog doma Amerike završio se onako kako je i počeo: na krajnje ponižavajući način. Članovi donjeg doma Kongresa su 3. oktobra prvi put u američkoj istoriji smenili svog lidera. Uprkos podršci 210 od 221 republikanaca u Predstavničkom domu, osam tvrdolinijaša udružilo se sa 208 demokrata da bi otpustili Makartija.

Ubrzo nakon toga, bivši predsedavajući saopštilo je da neće pokušati da se ponovo bori za tu funkciju. Naredne nedelje će verovatno biti haotične, a rezultati ovog poglavlja kongresne disfunkcije će odjeknuti daleko izvan Kapitol Hila, ocenjuje "Ekonomist".

"Otkaz" Makartiju činio se izglednim još u januaru. Kao deo sporazuma sa neposlušnim republikancima nakon 15 krugova glasanja, Makarti je pristao da dozvoli jednom kongresmenu da u bilo kom trenutku, iz bilo kog razloga, raspiše glasanje za njegovu smenu. Met Gec, predstavnik sa Floride, pretio je tim zahtevom već neko vreme. Nedavni dogovor bivšeg predsedavajućeg sa demokratama da izbegne zatvaranje vlade ga je gurnuo preko ivice.

Uprkos svim svojim manama, Makarti je tokom svog vremena na funkciji uspeo ponešto i da obavi. U junu je uspeo da podigne gornju granicu duga i tako izbegne neplaćanje duga. Zatim je 30. septembra pogurao dvostranački dogovor u poslednjem trenutku i uspeo da odloži skupo zatvaranje vlade. Sledećem predsedavajućem će posao možda biti još teži, čak i bez istog prtljaga koji su neki u neposlušnoj Republikanskoj stranci smatrali da nosi Makarti.

Neposredni zadatak biće finansiranje vlade. Dogovor o sprečavanju zatvaranja održava vladu samo do 17. novembra. Bez brze akcije, Makartijev naslednik će nadgledati zatvaranje nakon nekoliko nedelja na poslu. Zjapeća podela između umerenih republikanaca i tvrdolinijaša, posebno u Klubu za slobodu Predstavničkog doma, neće nestati samo zato što skupštinu vodi novo lice.

Pomoć Ukrajini, koja nije uključena u sporazum o finansiranju vlade kako bi se smirili tvrdolinijaši, najveća je briga za one izvan američkih granica. Na konferenciji za novinare, na kojoj je najavljen njegov odlazak, Makarti je uporedio Vladimira Putina sa Adolfom Hitlerom i rekao da ga današnji svet podseća na tridesete godine 20. veka. Ponovio je svoju podršku Ukrajini i kritikovao predsednika Džozefa Bajdena zbog njegovog prethodnog oklevanja u naoružavanju zemlje, navodi "Ekonomist".

Neki republikanci protive se daljem finansiranju Kijeva zbog čega je Makarti predložio "tante za kukuriku" strategiju, na osnovu koje bi pomoć vladi u Kijevu bila odobrena ako demokrate pomognu u donošenju politike za jačanje porozne granice Sjedinjenih Država. Pristalice Kijeva u Kongresu, koje čine većinu u oba doma, zalažu se za glasanje koje bi garantovalo finansiranje Ukrajine do američkih predsedničkih izbora 2024. godine. Ovo se, navodi "Ekonomist", čini još težim poduhvatom od izbegavanja gašenja vlade.

Kome će taj zadatak zapasti za sada nije jasno. Patrick Mekhenri, republikanac iz Severne Karoline koga je odabrao Makarti, biće vršilac dužnosti predsedavajućeg i nadgledaće izbor zamene Makartija. Republikanci planiraju forum sa kandidata 10. oktobra i glasanje sledećeg dana, rekli su članovi Kongresa. Ali pravo pitanje je ko među republikancima ima mentalnu sposobnost da obavi taj posao - i još uvek je dovoljno lud da ga traži, ukazuje list.

Niko ne očekuje da će se svima odgovarajući kandidat pojaviti brzo kao što je, na primer, bio slučaj sa Polom Rajanom kada je zamenio Džona Benera na mestu predsedavajućeg 2015. godine. Stiv Skalis, drugoplasirani republikanac u Predstavničkom domu, navodno je počeo da proverava koliku podršku ima. Džim Džordan, predsednik Odbora za pravosuđe, ima kredibilitet kao bivši predsednik Kluba za slobodu koji je uspeo da produktivno radi sa Makartijevim saveznicima. A Kevin Hern vodi Republički studijski komitet gde većinu članova čine republikanci iz Predstavničkog doma.

Haos i intriga će biti zabavni poput "Zapadnog krila", televizijske drame fokusirane na Vašington. I pružiće malo utehe Amerikancima koji žele da njihova vlada ostane otvorena — ili Ukrajincima koji se oslanjaju na američku moć i velikodušnost da održe svoju borbu za opstanak.

image
VV inauguration
banner