Svet

Rasulo u Kongresu: Prvi put u istoriji smenjen predsedavajući Predstavničkog doma

Kevin Makarti više nije predsedavajući Kongresa, a njegovu smenu je inicirao njegov stranački kolega
Rasulo u Kongresu: Prvi put u istoriji smenjen predsedavajući Predstavničkog doma© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Prvi put u istoriji Predstavnički dom je smenio svog predsedavajućeg i to republikanca Kevina Makartija.

U Domu je došlo do sukoba u republikanskoj stranci, što su demokrate iskoristile i pridružile se u glasanju protiv Makartija.

Nejasno je ko će dugoročno naslediti Makartija, mada njegovi saveznici očekuju da će on ponovo pokušati da se kandiduje za predsednika, a članovi su se obavezali da će ga i dalje podržavati.

Međutim, Makarti je odmah nakon smene rekao da se neće opet kandidovati.

"Neću se ponovo kandidovati za predsednika Predstavničkog doma. Možda sam danas izgubio glasanje, ali borio sam se za ono u šta verujem — i verujem u Ameriku. Bila je čast da služim", naveo je Makarti.

Privremeno će Patrik Makhenri biti predsedavajući. On je izabran sa tajne liste naslednika koje je Makarti izabrao.

Osam republikanaca glasalo je protiv Makartija, a smenu je pokrenuo Makartijev stranački kolega Met Gejc. Rezultat glasanja je bio 216 glasova "za" i 210 "protiv".

Tri lidera Predstavničkog doma imenovana su kao potencijalni naslednici: Stiv Skalis, Vip Tom Emer i predsedavajuća konferencije Elis Stefanik.

Nijedan predsedavajući Predstavničkog doma SAD nikada nije smenjen zbog podnošenja zahteva svojih kolega kongresmena da napusti svoj položaj.

Prema američkom Ustavu, predsedavajući Predstavničkog doma je drugi po redu u sukcesiji za predsednički položaj posle potpredsednika SAD, on ili ona postavlja zakonodavne prioritete donjeg doma Kongresa, kontroliše zadatke odbora i može prekinuti ili uticati na agendu Bele kuće.

Gejc još od januara preti da će svrgnuti Makartija, kada je predvodio stranačke pobunjenike koji su se suprotstavljali kandidaturi Makartija, kongresmena iz Kalifornije, za mesto predsedavajućeg, primoravši ga da izdrži 15 napornih rundi glasanja.

Tenzije između dvojice republikanaca su proključale tokom vikenda, nakon što je predsedavajući Makarti uz podršku demokrata dobio neophodan broj glasova za usvajanje nacrta zakona o privremenom finansiranju vladinih agencija.

Međutim, dogovorom o budžetskom finansiranju koji je postignut kasno u subotu nisu odobrena sredstva u iznosu od šest milijardi dolara za finansiranje zvaničnog Kijeva, jer su kongresmeni Gejc sa Floride i drugi ultrakonzervativci insistirali da su SAD potrošile previše novca na naoružavanje Ukrajine.

Novi predsedavajući tražio da se Pelosi iseli iz kancelarije

Prvi potez novog predsedavajućeg Kongresa Patrika Makhenrija bila je naredba bivšoj predsednici Kongresa Nensi Pelosi da napusti svoju kancelariju.

On je njenom kabinetu poslao mejl sa tom naredbom i rokom da to učini do srede, prenosi "Politiko".

U pitanju je skrivena kancelarija u Kapitolu na koju imaju pravo vršioci pojedinih dužnosti, mimo onih prostorija koje zvanično koriste.

"Molim vas da napustite prostor do sutra, prostorija će biti ponovo u upotrebi", napisao je u mejlu glavni pomoćnik službe administracije koju kontrolišu republikanci.

Dodaje se i da je kancelarija dobila novu namenu. Već nekoliko sati kasnije počelo je iseljenje Pelosijeve iz kancelarije.

Pelosijeva je tu odluku ocenila kao "oštri izuzetak od tradicije" i dodala da je ona bivšem predsedniku Kogresa dozvolila da koristi mnogo veće kancelarije koliko god je to želeo.

Do iseljenja je došlo dok je Pelosijeva bila u San Francisku na sahrani preminule senatorke Dajan Fajnštajn.

"Nažalost, pošto sam u Kaliforniji da oplakujem gubitak i odam počast svojoj dragoj prijateljici Dajan Fajnštajn, trenutno ne mogu da uzmem svoje stvari", rekla je ona.

image
VV inauguration
banner