Svet

Analitičar: Povlačenje iz Hersona preventivni manevar da bi se sačuvali životi

Ukrajinci planirali napad zabranjenim oružjem na civile i vojsku u Hersonu, tvrdi Ruhola Modaber.
Analitičar: Povlačenje iz Hersona preventivni manevar da bi se sačuvali životiNone © Tanjug/AP Photo, File

Do "teške odluke" o povlačenju ruske vojske iz delova Hersonske oblasti došlo je nakon saznanja ruskih obaveštajnih službi da Kijev planira veliki napad na hidroelektranu "Kahovskaja", kao i neselektivno artiljerijsko gađanje Hersona, rekao je za "Sputnjik internešenel" iranski analitičar Ruhola Modaber.

"Ako pogledamo akcije ruske vojske, ona je uvek stavljala prioritet na sprečavanje velikih gubitaka života među civilnim stanovništvom", ocenio je on.

"Teške odluke donete su iz humanitarnih razloga, uključujući povlačenja i razmeštanje trupa", naglasio je Modaber.

Samim tim, odluka ministra Šojgua u vezi sa Hersonom je "preventivni manevar, čiji je cilj zaštita života što većeg broja ljudi", izjavio je analitičar.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je povlačenje ruskih trupa iz dela Hersonske oblasti kako bi se formirale odbrambene linije na levoj obali Dnjepra. Odluka je doneta nakon izveštaja vrhovnog komandanta ruskih snaga u Ukrajini generala Sergeja Surovikina.

Modaber je naglasio da povlačenje nikako nije kapitulacija Ukrajini i njihovim NATO "gospodarima". Nije tajna da, pored konvencionalnog oružja koje Zapad šalje Ukrajini, a ona koristi za napade na civile, oružane snage ove zemlje planiraju i upotrebu zabranjenog biološkog i hemijskog oružja, uključujući i "prljavu bombu", tvrdi on.

"Rusija je mogla da udari svom svojom silom, ali se odlučila za umereniji pristup i taktike drugačije od onih koje koristi NATO: minimiziranje gubitka ljudskih života. To je razlog za odluku ruskog ministra odbrane", zaključuje iranski analitičar.

On je dodao da je Rusija kroz istoriju pobeđivala u ratovima, kao i da se taktike koje sada koristi mogu smatrati nekom vrstom pobede za rusku vojsku, pošto je ona tako sačuvala živote hiljada civila i vojnika tokom "neonacističke ofanzive" koja se spremala.

Na neki način, ovaj korak ruske vojske može se smatrati porazom Zapada, pošto oni nikada nisu čuvali živote ni civila ni vojnika, što pokazuje činjenica da šalju oružje Ukrajini, za šta ruske vlasti tvrde da produžava sukob.

"Životi običnih ljudi u sukobima nikada nisu bili važni za Zapad", zaključuje Modaber.

image