Svet

Tramp novi predsednik Kongresa? "Zamolila me je stranka, učinio bih to za nju"

Kevin Makarti je smenjen sa čela Kongresa prvi put u istoriji i sada se traži kandidat koji bi mogao da ujedini struje u Republikanskoj stranci
Tramp novi predsednik Kongresa? "Zamolila me je stranka, učinio bih to za nju"© Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će prihvatiti kratkoročnu ulogu predsednika Predstavničkog doma kako bi služio kao ujedinitelj za Republikansku stranku dok poslanici ne donesu odluku o tome ko bi trebalo da preuzme tu funkciju.

"Zamoljen sam da govorim kao ujedinitelj jer imam toliko prijatelja u Kongresu", rekao je Tramp za Fok njuz i dodao: "Pitali su me da li bih razmislio o preuzimanju predsedničkog mesta dok ne dođu do nekoga na duži rok, jer se kandidujem za predsednika", kaže Tramp.

"Pitali su me da li bih to uradio kratko za stranku dok ne donesu zaključak. Ne radim to jer želim, ali ću uraditi to ako treba, ako ne budu mogli da donesu odluku", rekao je Tramp.

On nije precizirao ko ga je to pitao, ali je naveo da ako stranka ne može da dođe do konsenzusa da će on preuzeti funkciju na period od 30, 60 ili 90 dana.

"Učinio bih to samo za stranku", rekao je Tramp i napomenuo da je njegov fokus ipak na predsedničkoj kampanji.

Kako kaže, planira da poseti Vašington i da ode na Kapitol Hil kako bi razgovarao sa republikanskim članovima Kongresa koji razmatraju koga da postave za novog predsednika.

Nekoliko sati nakon ovog intervjua Tramp je ipak podržao kandidaturu republikanca iz Ohaja Džima Džordana za predsedavajućeg Predstavničkog doma koji bi zamenio smenjenog Kevina Mekartija.

Džordan će biti "sjajan predsednik Predstavničkog doma i ima moju punu i potpunu podršku!", naveo je Tramp na društvenoj mreži Trut.

Tramp vodi u republikanskoj izbornoj trci i to velikom razlikom. Najnovija anketa "Foks njuza" pokazuje da on ima 60 odsto podrške.

image