Svet

Alijev upozorio Francusku: Ako dođe do novog sukoba s Jermenijom, vi ćete biti odgovorni

Isporuka oružja od strane Francuske Jermeniji je pristup koji ne služi miru, već ima za cilj da izazove novi sukob, upozorio je predsednik Azerbejdžana
Alijev upozorio Francusku: Ako dođe do novog sukoba s Jermenijom, vi ćete biti odgovorni© Tanjug/AP Photo/Vasily Krestyaninov

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev osudio je Evropsku uniju i upozorio da bi odluka Francuske da pošalje vojnu pomoć Jermeniji mogla da izazove novi sukob na Južnom Kavkazu nakon munjevite azerbejdžanske vojne operacije prošlog meseca.

Alijev se prošle nedelje povukao sa sastanka sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom organizovanom uz posredovanje EU, a na kom je Brisel rekao da stoji uz Jermeniju, prenosi Rojters.

Predsednik Azerbejdžana je kritikovao pristup EU, a posebno poziciju Francuske, nakon telefonskog razgovora sa predsendikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, navodi se u saopštenju predsedničkog kabineta.

Predsednik Ilham Alijev rekao je "da zbog dobro poznatog stava Francuske, Azerbejdžan nije učestvovao na sastanku u Granadi", saopštila je kancelarija predsednika Azerbejdžana.

"Šef države je naglasio da je isporuka oružja od strane Francuske Jermeniji bio pristup koji ne služi miru, već ima za cilj da izazove novi sukob, a ako dođe do bilo kakvog novog sukoba u regionu, Francuska će biti odgovorna za njegovo izazivanje", navodi se u saopštenju.

Francuska se dogovorila sa Jermenijom da joj isporuči vojnu opremu kako bi joj pomogla da osigura odbranu, izjavila je ministarka inostranih poslova Ketrin Kolona tokom posete Jerevanu početkom oktobra.

Ona je odbila da precizira kakva je vojna pomoć predviđena za Jermeniju budućim ugovorima o snabdevanju. Francuski predsednik Emanuel Makron je prekorio Azerbejdžan, rekavši da izgleda da Baku ima problem sa međunarodnim pravom.

Alijev je prošlog meseca obnovio kontrolu nad otcepljenim regionom Nagorno-Karabah jednodnevnom vojnom operacijom koja je izazvala egzodus većine od 120.000 etničkih Jermena na toj teritoriji.

Alijev je rekao da je postupio u skladu sa međunarodnim pravom, dodajući da je osam sela u Azerbejdžanu "još uvek pod jermenskom okupacijom, i naglasio važnost oslobađanja ovih sela od okupacije".

image