Svet

Umesto u Strazburu evroparlamentarci završili u Diznilendu

Incident je oživeo nekadašnje tvrdnje Margaret Tačer da je Evropski parlament - Miki Maus parlament
Umesto u Strazburu evroparlamentarci završili u Diznilendu© Tomohiro Ohsumi/Getty Images

Margaret Tačer jednom je, kako kažu, Evropski parlament nazvala Miki Maus parlamentom, da bi danas, svako ko je imao iole sumnje u te njene reči, bio uveren da bivša premijerka Britanije nije mnogo omanula. Voz pun evroparlamentaraca, umesto u Strazburu, danas se tako našao - ni manje ni više nego u Diznilendu. 

"Voz koji je prevozio poslanike bio je preusmeren na pogrešnu liniju kada je stigao na stanicu Roisi-Šarl de Gol u Francuskoj. Umesto u Strazbur, greškom je stigao u Diznilend u Parizu, udaljen 400 kilometara", preneo je kanal BFMTV.

Svakog meseca, ovaj voz prevozi nekoliko stotina poslanika EP i njihovih kolega iz Brisela u Strazbur na plenarnu sednicu Parlamenta. Tako da ovaj saobraćajni incident itekako ide na ruku svima onima koji se sećaju, i često ponavljaju reči "Čelične lejdi", ne bi li tako ilustrovali šta misle o (ne)ozbiljnosti jedne od glavnih institucija EU – da je reč samo o još jednoj "fabrici snova".

"Tim Diznilenda", napisala je na "Iksu" holandska evropska poslanica Samira Rafaela uz fotografiju kojoj se vidi u kafe-vagonu.

"Politiko" prenosi izjave evroposlanika koji tvrde da je među putnicima zabludelog voza vladao sveopšti smeh zbog "ludila situacije", dok su se drugi žalili što u vozu nema besplatnih atrakcija, a sam Diznilend nisu imali vremena da obilaze. Da li su, bar kroz prozor, uspeli da vide Mikija i druge junake Diznijevog sveta, za sad niko nije izvestio.

"Mi nismo parlament Mikija Mausa", ​​napisao je nemački poslanik Danijel Frojnd , dok se parlamentarni pomoćnik u vozu Emanuel Fulon, našalio da bi parlament trebalo da usvoji Diznijev slogan: "Gde se snovi ostvaruju".

"Imidž Evropskog parlamenta kao peripatetičkog cirkusa postaje iz sata u sat sve stvarniji", napisao je osnivač "Dobrog lobija", Alberto Alemano, na "Iksu".

image