Svet

Holandska ministarka pravde: Evropa u opasnosti od rata na Bliskom istoku

Dilan Jesilguz-Zeherijus je predsedavajuća vladajuće stranke VVD i mogla bi da postane premijerka nakon izbora sledećeg meseca
Holandska ministarka pravde: Evropa u opasnosti od rata na Bliskom istoku© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Holandska ministarka pravde i favorit za sledećeg premijera upozorila je da bi rat između Izraela i Hamasa mogao da izazove građanske sukobe u evropskim zemljama.

"Izrael ima svako pravo da se brani, što će takođe značiti nevine žrtve na palestinskoj strani, a žrtve na izraelskoj strani će se nastaviti. To će se preliti i u naša društva", rekla je Jesilguz-Zeherijus "Fajnenšel tajmsu" pre terorističkih napada u Francuskoj i Belgiji.

Jesilguz-Zeherijus, ćerka turskih Kurda, kaže da razmatra bezbednosne aranžmane u jevrejskim oblastima. U Holandiji živi oko 50.000 Jevreja, uglavnom u Amsterdamu, rekla je ona, a već postoje specijalne policijske jedinice koje ih štite i patroliraju ispred sinagoga i škola.

Nije bilo "konkretnih pretnji", rekla je ona, ali "pratimo da li je to dovoljno" i da li su promene neophodne.

Ministarka je takođe branila pravo palestinskih pristalica da protestuju. Francuska je zabranila demonstracije, dok je Nemačka kritikovana zbog grubog rada policije.

"U demokratiji svako može da izađe na ulice i demonstrira i da bude aktivista. To je dobro. Ako vidite zastave Hamasa i stvari koje pripadaju terorističkom kontekstu, onda policija i tužilaštvo treba da budu svesni toga ... i postupe adekvatno".

Jesilguz-Zeherijus je pozvala ljude da se "ujedine protiv terorizma".

image