Svet

Ukratko 23. oktobar: Brnabić oštro u Njujorku; Američki mediji ponovo o ubistvu Darje Dugine

Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o izveštaju Unmika nije bila zatvorena za javnost, dok iz Vašingtona stiže informacija koja služba stoji iza ubistva ruske novinarke
Ukratko 23. oktobar: Brnabić oštro u Njujorku; Američki mediji ponovo o ubistvu Darje Duginewww.globallookpress.com © Russian Investigative Committee/via Globallookpress.com
  • Upozorenje na sve veću međunarodnu cenzuru koja preti da naruši demokratske norme i slobodu govora, deo je Vestminsterske deklaracije koju su danas potpisali brojni novinari, umetnici, pisci, aktivisti i akademici. Među njima su novinari koji su otkrili Tviter fajlove Met Taibi i Majkl Šelenberger, Džulijan Asanž, uzbunjivač Edvard Snouden, režiser Oliver Stoun, psiholog i pisac Džordan Piterson.
  • Američki list "Vašington post" objavio je da iza ubistva novinarke Darje Dugine stoji Služba bezbednosti Ukrajine, koja je odgovorna i za atentat na ruskog novinara Vladena Tatarskog.
  • Premijerka Srbije Ana Brnabić obratila se na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, gde je naglasila važnost redovnog i objektivnog izveštavanja UNMIK-a u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 UN. 

    Šefica misije UN na Kosovu i Metohiji Karolin Zijade pozvala je obe strane da se obavežu da će u potpunosti sprovesti sve dogovorene sporazume.

  • Pismo šefovima Kancelarije Evropske unije i misija Euleks i OEBS, kao i ambasadorima zemalja Kvinte uputila je Eparhija raško-prizrenska u cilju zaštite igumana manastira Devine vode, protosinđela Fotija, koji je deportovan u Severnu Makedoniju nakon 13 godina boravka na KiM.
  • Zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom, Republika Srpska rešila je da tuži NATO, a advokat koji u Srbiji zastupa obolele od raka, pozvao je građane Srpske da mu se obrate kako bi eventualno ostvarili određenu materijalnu nadoknadu.
image