Svet

Imigranti je neće razumeti? Kako je Ana Frank postala nepoželjna u Nemačkoj

Uprava obdaništa "Ana Frank" razmatra promenu imena da bi ga svi razumeli
Imigranti je neće razumeti? Kako je Ana Frank postala nepoželjna u NemačkojGetty © Andrew Burton / Stringer

Plan uprave vrtića "Ana Frank" u Tagerhutu u nemačkoj pokrajini Saksonija Anhalt da promene ime obdaništa nazvanog po jednoj od najpoznatijih žrtava holokausta, izazvao je oštre reakcije javnosti.

Upravni odbor vrtića predložio je da se umesto "Ana Frank" objekat zove "Svetski istraživač" jer se, prema rečima direktorke Linde Šihpr, "deca muče da razumeju ime, dok roditelji imigrantskog porekla često ne mogu da se poistovete sa Anom Frank".

Namera obdaništa izazvala je žestoke kritike javnosti, zbog čega je uprava saopštila da je ideja o promeni imena nastala pre sukoba Izraela i Hamasa, prenosi "Euronjuz".

"Mnogo pre aktuelnih događaja, početkom 2023. nastala je rasprava da se promena koncepta učini vidljivom davanjem drugačijeg imena instituciji. O tome se još uvek razgovara, i nije doneta nikakva odluka. Tangerhut se zalaže za kosmopolitsku Nemačku koja je svesna svoje istorijske odgovornosti kao i svoje obrazovne misije", poručili su gradske vlasti.

Slučaj je stigao i do premijera pokrajine i Hrišćansko-demokratske unije (CDU) koji su poručili da ne pristaju na preimenovanje vrtića.

image