Svet

Nemačka političarka: Izbeglice iz Ukrajine zloupotrebljavaju beneficije, umanjiti isplate

Svako ko ne ispunjava uslove za azil, treba da dobije minimalnu pomoć, poručuje Sara Vagenkneht
Nemačka političarka: Izbeglice iz Ukrajine zloupotrebljavaju beneficije, umanjiti isplate© Sean Gallup/Getty Images

Nemačka političarka Sara Vagenkneht, koja je nedavno najavila planove za stvaranje nove stranke, izjavila je da ukrajinske izbeglice zloupotrebljavaju beneficije koje im se pružaju.

"Kada se Ukrajinci vrate u svoju domovinu, zapravo tamo žive, a dolaze u Nemačku samo da primaju uplate. Znam konkretne slučajeve. U mom rodnom gradu se iznajmljuju čitave kuće za ukrajinske izbeglice, a komšije se čude što tamo nema nikoga", kazala je Vagenkneht u intervjuu za televizijske kanale "NTV" i "RTL".

Vagenknehtova je naglasila da ne generalizuje sve izbeglice iz Ukrajine i da razume bol onih koji su izgubili rođake i bili primorani da napuste svoju domovinu.

"Zalažem se za smanjenje isplata tražiocima azila čiji su zahtevi odbijeni. Svako ko ne ispunjava uslove za azil, treba da dobije minimalnu beneficiju", precizirala je nemačka političarka, i istakla da Berlin mora da pošalje poruku da ne može više da se nosi sa prilivom migranata.

Prošlog meseca, Vagenkneht, koja sve više kritikuje učešće Nemačke u vojnim isporukama Ukrajini i sankcijama Rusiji, objavila je na konferenciji za novinare da napušta stranku Levica i da stvara sopstvenu stranku sa nekoliko saradnika, zalažući se za "razum i pravdu".

image