Svet

G20: Izbegnuta osuda Rusije

Rusija vidi dokument kao uravnotežen jer se u njemu ne osuđuje Moskva, već sukob u Ukrajini
G20: Izbegnuta osuda Rusijewww.globallookpress.com © © Christoph Soeder

Samit Grupe 20, koji je održan 15. i 16. novembra na Baliju, završen je zajedničkom deklaracijom u kojoj je izbegnuta osuda Rusije.  Polovina članica G20 nije uvela sankcije Rusiji, već je nastavila saradnju s njom, uprkos pritisku političkog Zapada.

"Većina članica oštro je osudila `rat` u Ukrajini i naglasila da on izaziva ogromnu ljudsku patnju i pogoršava postojeće krhkosti u globalnoj ekonomiji – da ograničava rast, povećava inflaciju, narušava lance snabdevanja, povećava nesigurnost energije i hrane i povećava rizike za finansijsku stabilnost", navedeno je u saopštenju G20.

U deklaraciji se ističe da je upotreba ili pretnja upotrebom nuklearnog oružja "nedopustiva", te da ovo "ne sme da bude vreme rata" i poziva se na "potpunu, blagovremenu i kontinuiranu implementaciju" sporazuma kojim je omogućen izvoz ukrajinskog žita iz njenih ratom pogođenih crnomorskih luka.

Cilj ovog dokumenta je bio da se izda neka vrsta saopštenja bez obzira na sva neslaganja i da se izbegne da ovo postane prvi samit G20 koji je završen bez zajedničke izjave, piše "Blumberg".

Iako su deklaraciju podržale sve članice G20, uključujući Rusiju, ona je dala do znanja da neke zemlje imaju "druga gledišta i različite procene situacije i sankcija."

"Rusija vidi dokument kao uravnotežen jer se u njemu ne osuđuje Moskva, već sukob u Ukrajini", izjavila je osoba bliska ruskoj delegaciji pre objavljivanja konačnog saopštenja.

Dokument se bavi i zabrinutošću Kremlja u vezi sa sankcijama koje su uvedene Rusiji, ali i ukazuje na to da je olakšavanje izvoza ruskih žitarica i đubriva, takođe, ključan deo dogovora o žitu koji je postignut u julu, dodao je neimenovani izvor.

image
VV inauguration
banner