Svet

"Blumberg": Član 5 Povelje NATO ne bi bio automatski aktiviran

Niko ne želi eskalaciju sukoba sa Moskvom koja bi mogla biti izuzetno opasna, upozorio je francuski vojni zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan
"Blumberg": Član 5 Povelje NATO ne bi bio automatski aktiviranwww.globallookpress.com © © Staff Sgt. Thomas Mort

Čak i da se dokaže da Rusija stoji iza incidenta u kojem su rakete pale na pograničnu teritoriju Poljske, o čemu su sa nevericom jutros govorili i zapadni zvaničnici, Član 5 Povelje NATO-a ne bi bio aktiviran, smatra francuski vojni zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan.

Ovaj član Povelje predviđa da se napad na jednu zemlju članicu tretira kao napad na sve.

Francuski zvaničnik izjavio je da Član 5 ne bi bio automatski aktiviran, dodajući da niko ne želi eskalaciju sukoba sa Moskvom koja bi mogla biti izuzetno opasna, preneo je "Blumberg".

Neposredno nakon napada, on je upozorio i da mnoge zemlje koriste isto naoružanje, pa identifikacija projektila, odnosno ko ga je proizveo, ne dokazuje nužno i ko ga je ispalio.

Zvaničnici baltičkih država, nedugo nakon medijskih izveštaja o eksploziji u kojoj su stradale dve osobe, okrivili su Rusiju za incident i pozvali Varšavu da zatraži aktivaciju Člana 5 Povelje NATO-a, što bi značilo direktni sukob Severnoatlantske alijanse i Moskve.

Iste večeri, diplomatski izvor u misiji jedne evropske zemlje u Briselu rekao je TASS-u da će reakcija NATO-a zavisiti od toga ko je ispalio rakete i da Brisel očekuje da će Poljska zatražiti bezbednosne konsultacije članica u slučaju pretnji po bezbednost neke države Alijanse, po Članu 4 Povelje.

Portparol poljske vlade Pjotr Miler rekao je jutros novinarima da je odlučeno da se ispita da li ima uslova da se pokrenu procedure predviđene Članom 4.

U NATO-u je, potom sazvan sastanak zemalja članica, kojim predsedava generalni sekretar Jens Stoltenberg.

image