Svet

Kadirov poručio Ukrajincima: Ne morate da me tražite, doći ću sam

Služba bezbednosti Ukrajine stavila je lidera Čečenske Republike na poternicu
Kadirov poručio Ukrajincima: Ne morate da me tražite, doći ću samGetty © Epsilon / Stringer

Služba bezbednosti Ukrajine stavila je lidera Čečenske Republike Ramzana Kadirova na poternicu, navodi se u bazi podataka ukrajinskih specijalnih službi. Prema dokumentu, on se tereti za dva člana, uključujući "vođenje agresivnog rata ili agresivne vojne akcije", koji predviđaju kaznu zatvora od 10 do 15 godina prema ukrajinskom Krivičnom zakoniku.

"Gospodo iz SBU, odredite mesto, ja ću doći, doći ću po vas i kazniti vas za sve vaše zločine", rekao je Kadirov u video snimku objavljenom na njegovom Telegram kanalu.

On je dodao da "ne moraju da ga traže, kao i da je već nekoliko puta bio u Ukrajini i nije video nikoga ko je bio zbunjen mojim hapšenjem".

"Metode ukrajinske pretrage su očigledno dizajnirane samo za pretragu na internetu, jer moji obaveštajci javljaju da SBU neće i ne može da izvrši nikakve stvarne operativne akcije na terenu kako bi utvrdila gde se nalazim. Struja im je redovno isključena, odnosno veoma je teško raditi u takvim uslovima. Da, i sirene za vazdušne napade uvek ometaju", rekao je lider Čečena.

Kadirov nije prvi ruski političar koji je na poternici SBU. Ranije je specijalna služba stavila na poternicu portparolku ruskog Ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu i zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva, koji su optuženi za zadiranje u teritorijalni integritet Ukrajine, kao i mnoge druge pripadnike Saveta bezbednosti Rusije i predstavnike ruske vojne komande.

image