Svet

Kralj Čarls Treći prkosni: Bojama i simbolima grčke zastave u jeku spora Londona i Atine

Neki su tu odeću protumačili kao "gest podrške" britanskog monarha Grčkoj u dugom muzejskom sporu sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Međutim, Bakingem kaže da je kravata "jednostavno jedna od njegove trenutne kolekcije"
Kralj Čarls Treći prkosni: Bojama i simbolima grčke zastave u jeku spora Londona i Atine© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Britanski kralj Čarls pojavio se na klimatskoj konferenciji UN u Dubaiju noseći plavo-belu kravatu i dizajn krsta, koji podseća na boje i simbole grčke zastave, nakon zaoštravanja diplomatskog spora između Londona i Atine oko skulptura Partenona.

Noseći istu kravatu, britanski kralj se kasnije sastao sa premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom, jednim od glavnih lica sukoba, pošto je ranije ove nedelje britanski premijer iznenada otkazao planirani sastanak sa grčkim kolegom Kirijakosom Micotakisom.

Grčki premijer je prethodno ponovio zahtev da skulpture Partenona, poznate u Ujedinjenom Kraljevstvu kao Elgin Mermers, budu vraćene u Atinu, kritikovavši Sunakovu odluku da otkaže sastanak na kome je Micotakis hteo da pokrene to pitanje.

Grčka je više puta pozivala Britanski muzej da trajno vrati skulpture stare 2.500 godina, koje je britanski diplomata Tomas Elgin početkom 19. veka uzeo iz atinskog hrama Partenona. 

Nesuglasice oko vlasništva nad skulpturama uzrok su dugih sporova između dveju zemalja.

Nejasno je da li je kralj, čiji je pokojni otac, princ Filip, rođen u grčkoj kraljevskoj porodici, želeo da pošalje bilo kakvu poruku svojom odećom, ali je portparol Bakingemske palate kazao za "Blumberg" da je "kravata koju Njegovo Veličanstvo nosilo samo jedna od njegove aktuelne kolekcije".

Međutim, grčki "Siti tajms" ocenjuje da bi se izabrana kravata mogla protumačiti kao "gest podrške" kralja Grcima. 

"Izgleda da je kralj Čarls Treći izabrao očiglednu poruku, možda mnogo moćniju od bilo koje izjave", navodi je grčki list.

image