Svet

Sneg napravio haos u nekim delovima Evrope: Padavine pogodile jug Nemačke, Minhen paralisan

Na jugu Nemačke, u delovima Austrije, Švajcarske, Češke i u Škotskoj jake snežne padavine izazvale su haos u saobraćaju i druge probleme
Sneg napravio haos u nekim delovima Evrope: Padavine pogodile jug Nemačke, Minhen paralisan© Tanjug/AP/Matthias Schrader

Jake snežne padavine otežale su javni život u južnoj Nemačkoj. Sneg i led izazvali su haos u saobraćaju. Minhen je potpuno stao - u bavarskoj prestonici trenutno uopšte nema javnog saobraćaja, ne rade ni metro, ​​autobusi, ni tramvaji, piše portal nemačkog javnog servisa ARD.

Policija u Minhenu savetuje da se uošte ne seda u vozila. Građani bi trebalo da voze samo "ako je to neizbežno". 

Zatvoreni aerodromi nema železničkog saobraćaja

Aerodrom Minhen saopštio je da je obustavio letove do 6 sati ujutru u nedelju.

Aerodrom Nirnberg je preuzeo pojedinačne letove, ali nema više kapaciteta. Oko 20 aviona, uglavnom na dugim letovima, koji je trebalo da slete u Minhen odleteli su za Frankfurt. Ali, kapacitet aerodroma u Frankfurtu je sada iscrpljen.

Trenutno je blokran železnički saobraćaj u skoro celoj Bavarskoj: vozovi ne mogu stignu do glavne železničke stanice u Minhenu. U Ulmu i Minhenu putnici su morali da prenoće u vozovima, prenosi "Dojče vele".

U železnici pretpostavljaju da će ograničenja trajati ceo dan. Otkazivanja i kašnjenja vozova zbog vremenskih prilika bi takođe moglo da bude i u drugim delovima južne Nemačke.

Na putevima u južnoj Bavarskoj - bilo je brojnih nezgoda, većina njih samo sa materijalnom štetom. Na autoputevima su nastale duge kolone.

U Baden-Virtembergu je takođe bilo dosta snežnih padavina. U blizini Štutgarta, svež sneg je izazvao padanje drveća, koje pak dovelo do prekida struje, tamo gde je ono palo na vodove. 

U ostalim nemačkim pokrajinama uglavnom je bilo hladno, ali nije bilo nesreća.

Za sada - ostaje ovako hladno sa snegom

Prema podacima nemačke meteorološke službe, vreme će za sada ostati ovakvo - zimsko. U nedelju uveče se može očekivati jak mraz sa najnižim temperaturama od minus 10 do minus 15 stepeni, posebno u Šlezvig-Holštajnu i na jugozapadnim planinama.

Na jugu i jugoistoku Nemačke se očekuju snežne padavine, ponegde obilnije. Najveće količine novog snega očekuju se u Algoju sa 30 do 40 centimetara. U Saksoniji su moguće količine svežeg snega od deset centimetara. 

Samo duž Rajne, na severozapadu Nemačke kao i direktno uz more, ponegde privremeno neće biti mraza.

Austrija i Švajcarska

Tokom noći na planinama u mnogim mestima u Švajcarskoj i zapadnoj Austriji palo je oko 50 centimetara snega. U delovima Austrije i Švajcarske na snazi je drugi najviši nivo upozorenja od lavina.

Vlasti su saopštile da je četvrti nivo upozorenja proglašen na velikim nadmorskim visinama. U Švajcarskoj je velika opasnost od lavina na visokim alpskim terenima, prema Institutu za istraživanje snega i lavina.

U austrijskom Tirolu bilo je problema u drumskom i železničkom saobraćaju. Pored toga, na nekim mestima je nestalo struje jer je drveće palo na vodove. 

Zavejana južna Češka

Obilne snežne padavine dovele su do problema u saobraćaju i nestanka struje u Češkoj. Stotine vozila za čišćenje bilo je non-stop na terenu.

Na granici sa Bavarskom proglašena je vanredna situacija. Tu je tokom noći palo nešto manje od metra svežeg snega.

Više od 15.000 domaćinstava ostalo je bez struje nakon što je mokar sneg oštetio nadzemne vodove.

Došlo je do prekida u železničkom saobraćaju na nekoliko pravaca zbog oborenog drveća.

Upozorenja za Englesku i Škotsku

Britanska meteorološka služba izdala je upozorenja od leda i snega za delove Škotske, kao i za celu istočnu obalu Engleske i jugozapad Engleske. Aerodrom u Glazgovu privremeno je obustavio rad zbog neočekivano obilnih snežnih padavina, kasnije je saobraćaj ponovo uspostvaljen.


image