Svet

Zakulisne radnje: Sunakovi torijevci platili Ruandi dodatnih 100 miliona funti za prihvat azilanata

London je Ruandi već poslao 140 miliona funti, a potom tajno još 100 miliona
Zakulisne radnje: Sunakovi torijevci platili Ruandi dodatnih 100 miliona funti za prihvat azilanataGetty © Dan Kitwood / Staff

Zvaničnik britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova optužio je konzervativne ministre da su tajno isplatili Ruandi dodatnih 100 miliona funti da tamo pošalju azilante.

Ser Metju Rajkroft, najviši državni službenik u Ministarstvu unutrašnjih poslova naveo je, u pismu poslatom zvaničnicima, da je isplata izvršena u aprilu nakon što je Ruandi već poslato 140 miliona funti. On je dodao da se sledeće godine očekuje dalja isplata od 50 miliona funti.

Pismo je poslato nakon što je premijer i lider torijevaca Riši Sunak rekao da će "završiti posao" sa migrantima, odnosno da će ih deportovati uprkos protivljenju svojih poslanika i sudskih vlasti.

Rajkroft je rekao i da dodatna isplata od 100 miliona funti vladi Ruande nije povezana sa sporazumom o azilantima i da je uzeta iz fonda za ekonomsku transformaciju i integraciju.

Iako je sud u Londonu proglasio nezakonitim plan o deportaciji tražilaca azila u Ruandu, Sunak je potpisao hitan predlog zakona na osnovu kog će ministri moći da ignorišu presude koje dolaze iz Strazbura, a da pritom ne napuštaju Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Sunakov "zakon" je doveo do ostavke ministra za imigraciju Roberta Dženrika.

image