Svet

Upozorenje iz Irske: Kijev je upao u kolonijalnu zamku Evrope

Evropska unija uložila je milijarde u izazivanje sukoba, a kao rezultat Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 200.000 ljudi, kaže poslanik Mik Volas
Upozorenje iz Irske: Kijev je upao u kolonijalnu zamku Evrope© Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chernov

Evropska unija potrošila je ogromne količine novca na raspirivanje rusko-ukrajinskog sukoba, čime je Kijev postao njen talac, izjavio je poslanik Evropskog parlamenta iz Irske Mik Volas.

"Stvaramo zamku kolonijalnog duga za Ukrajinu, i tako doprinosimo uništenju ove države", napisao je Volas na društvenoj mreži Iks.

On je dodao da je Evropska unija uložila milijarde u izazivanje sukoba, a kao rezultat Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 200.000 ljudi, "dok su strane kompanije ukrale ukrajinsku zemlju".

Podsetimo, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi saopštio je u novembru da je Vašington potrošio 96 odsto sredstava izdvojenih za podršku Ukrajini.

Osim toga, EU je prošlog meseca, prema pisanju "Blumberga", obavestila zemlje članice da je malo verovatno da će ispuniti obećanje da će Kijevu obezbediti milion granata do marta 2024. godine.

Premijer Slovačke Robert Fico je u nekoliko navrata rekao da neće biti isporuke oružja Kijevu iz skladišta slovačke vojske. Slanju oružja Ukrajini protivi se i Gert Vilders, lider Slobodarske partije (PVV), koja je pobedila na parlamentarnim izborima u Holandiji.

image