Svet

Ukrajina u panici: Kirbi, Šolc i Elena Zelenska traže nastavak pomoći

Kampanja za prikupljanje novca za Ukrajinu zaoštrena na svim frontovima
Ukrajina u panici: Kirbi, Šolc i Elena Zelenska traže nastavak pomoćiwww.globallookpress.com © Cliff Owen/Keystone Press Agency

Zbog sve većeg umora Zapada ukrajinskim ratom, Kijev je u sve većoj panici, pa je kampanja za prikupljanje novca zaoštrena na svim frontovima.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da, ukoliko SAD ne podrže Ukrajinu u borbi protiv Rusije, to bi nanelo veliku štetu američkim ekonomskim i bezbednosnim interesima.

"Ako ruski predsednik Vladimir Putin dobije Ukrajinu, dolazi na prag NATO-a. I kao što sam rekao pre neki dan, ako mislite da je cena podrške Ukrajini sada visoka, razmislite o tome koliko će to biti ne samo u novcu, već i u američkoj krvi ako moramo početi da delujemo u skladu sa našim obavezama iz člana pet", rekao je Kirbi na brifingu za novinare.

Politička kontroverza oko pomoći Ukrajini je, kako kaže, "veliki poklon Vladimiru Putinu".

"On je računao na takav razvoj događaja još od početka ovog rata. Ako vam je stalo do naše nacionalne bezbednosti, trebalo bi da vidite Putina onakvog kakav jeste, trebalo bi da vidite Rusiju onakvu kakva jeste i shvatite da pomažete Ukrajini. Pomaganje da oni pobede u ovom ratu je u velikoj meri u interesu naše nacionalne bezbednosti i interesa nacionalne bezbednosti svih naših saveznika u Evropi", rekao je Kirbi.

Da narod treba da nastavi da finansira režim Zelenskog ukazuje i nemački kancelar Olaf Šolc koji je pozvao na istrajnost u podršci Nemačke Ukrajini.

"Rat se neće završiti tako brzo koliko bismo verovatno želeli", rekao je Šolc i dodao da Nemačka mora biti u mogućnosti da pomogne ove i narednih godina i nastavi da podržava Ukrajinu u njenim odbrambenim naporima.

Šolc je dodao da će Nemačka nastaviti da pomaže Ukrajini finansijskim sredstvima i isporukama oružja.

"Ruski predsednik Vladimir Putin ne može da očekuje da odustanemo", istakao je Šolc, a preneo "Bild".

I supruga ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Elena Zelenska, u intervjuu za Bi-Bi- Si zavapila da su Ukrajinci u "smrtnoj opasnosti" ako zapadne zemlje ne nastave sa finansijskom podrškom.

Prva dama Ukrajine sa novinarima Bi-Bi- Sija je razgovarala nakon što su što su republikanski senatori u SAD blokirali ključni zakon o pomoći Kijevu – koji bi, da je prošao, Zelenskom doneo više od 60 milijardi dolara.

Usporavanje pomoći predstavlja "smrtnu opasnost" za njenu zemlju, tvrdi Elena Zelenska.

"Zaista nam je potrebna pomoć. Jednostavno rečeno, ne možemo da se umorimo od ove situacije, jer ako to uradimo, umiremo. A ako se svet umori, jednostavno će nas pustiti da umremo. Veoma nas boli kada vidimo znakove da bledi strastvena spremnost da se pomogne. Za nas je to životno pitanje. Stoga, bolno je to videti", rekla je Zelenska.

image