Svet

Stejt department: SAD nema više para za Kijev, potrošeno 97 odsto izdvojenog iznosa

Amerika će ostati bez sredstava za podršku Ukrajini u narednim nedeljama u slučaju da Kongres ne preduzme nešto, rečeno je nešto ranije danas iz Bele kuće
Stejt department: SAD nema više para za Kijev, potrošeno 97 odsto izdvojenog iznosa© John Moore/Getty Images

Sjedinjene Američke Države smatraju da je situacija u Ukrajini teška, s obzirom na to da će novac dodeljen američkoj administraciji za podršku Kijevu ponestati "vrlo brzo", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

"Situacija na ratištu je definitivno teška... u pogledu zahteva za dodatnim finansiranjem, apsolutno smo zabrinuti jer nivo sredstava presušuje", ocenio je na konferenciji za novinare.

Miler je napomenuo da je od sredstava koje je američki Kongres prvobitno dodelio predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, više od 97 odsto ukupnog iznosa već potrošeno.

Do sredine novembra Pentagon je iskoristio 97 odsto prethodno dogovorenih izdvajanja za Ukrajinu, a Stejt department je potrošio sva sredstva.

Danas je direktorka Kancelarije za budžet Bele kuće Šalanda Jang takođe napomenula da će Amerika ostati bez sredstava za podršku Ukrajini u narednim nedeljama u slučaju da Kongres ne preduzme nešto.

image