Svet

Bajdenova administracija dovela naftne rezerve SAD na neviđeno nizak nivo

Popunjavanje rezervi će biti skup i dug proces, upozorio je stručnjak iz Američkog udruženja za naftu i gas
Bajdenova administracija dovela naftne rezerve SAD na neviđeno nizak nivoGetty © Drew Angerer/Getty Images

Uzastopno posezanje Bajdenove administracije za sirovom naftom iz američkih strateških rezervi dovelo je državne zalihe SAD toliko niske nivoe kakvi nisu bili viđeni u proteklih 30 godina i više, rekao je predsednik Američkog udruženja za naftu i gas Tim Stjuart.

Bela kuća je rasprodala više od 40 odsto svojih strateških rezervi tokom prethodne godine u pokušaju da obuzda rastuće cene goriva, rekao je Stjuart u intervjuu za "Foks njuz". 

"Naše strateške rezerve su isprva bile osmišljene kao odgovor na probleme u snabdevanju sirovom naftom, ali ne nužno i visokim cenama", istakao je on.

Do pozamašnog pražnjenja američkih naftnih rezervi je poslednji put došlo tokom operacije "Pustinjska oluja" 1991. godine, kada je na tržište izbačen 31 milion barela, a zatim i 2005. godine za vreme uragana Katrina, kada je u promet izbačeno 30 miliona barela, napomenuo je Stjuart.

"Međutim, pre 12 meseci, administracija je izazvala najveći pad (naftnih rezervi) u našoj istoriji jer su morali da prođu kroz izborni ciklus", rekao je Stjuart, misleći na energetsku krizu koja je koincidirala sa američkim međuizborima prošle godine.

Sada je Bajdenovoj administraciji potrebno 168 miliona barela kako bi rezerve vratila na nivo iz 2021. godine, i još oko 300 miliona da je skroz popuni, kaže Stjuart i dodaje da će taj poduhvat biti "veoma skup i dugo će trajati".

Smanjenje strateških rezervi u velikim razmerama kompromituje nacionalnu bezbednost zemlje, zaključio je on.

Zalihe nafte za koje je odgovorno Ministarstvo energetike SAD uspostavljene su nakon što su arapske članice grupe OPEK uvele naftni embargo 1973-1974. godine.

image