Svet

Katastrofa koja je mogla da se izbegne: Ukrajinska vojska izgubila više od 400.000 ljudi

Makgregor tvrdi da brojni izveštaji o užasnim stopama smrtnosti, suprotni narativu koji guraju zapadni mediji, potvrđuju da je ovaj rat tragedija koja je dovela do uništenja ukrajinske nacije
Katastrofa koja je mogla da se izbegne: Ukrajinska vojska izgubila više od 400.000 ljudi© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Procene broja Ukrajinaca ubijenih na frontu kreću se od već tragičnih 30.000 do čak više od 400.000, što je ravno humanitarnoj katastrofi i čini nastavak borbi apsurdnim. Uz to u najmanju ruku stavlja pod znak pitanja narativ koji od početka Specijalne vojne operacije forsira administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena – da ruska vojska gubi petostruko više vojnika od Ukrajine.

Nakon propasti ukrajinske tzv. kontraofanzive i znakova da su njihovi vojni napori blizu kolapsa, pojavile su se nove, po rečima penzionisanog pukovnika vojske SAD Daglasa Makgregora, nerealne procene američkih i britanskih zvaničnika koji tvrde da je Rusija izgubila 120.000 vojnika, dok su ukrajinski gubici "samo" 70.000 vojnika.

Makgregor ističe da je potencijalno odbranjiva teza da su Rusi ostali bez između 50.000 i 60.000 vojnika, ali da su kod Ukrajinaca gubici enormni – više od 400.000 od dva miliona mobilisanih ljudi.

Do ovih brojeva je, kaže Makgregor, došao na osnovu brojnih izvora – od američkih obaveštajaca, kontakata na frontu, ali i u Poljskoj gde imaju vrlo pouzdane podatke o tome šta se zaista dešava u Ukrajini.

Takođe, njegovi kontakti prenose da je na hiljade ranjenih Ukrajinaca ostavljeno da umre na bojnom polju, kao i da je sve više komandanata i trupa koje se protive naređenjima i odbijaju da krenu u samoubilačke napade na snažno utvrđene ruske položaje, zatim da se ukrajinski vojnici masovno predaju Rusiji, dok su bolnice prepune ranjenika.

Brojni izveštaji svedoče o užasnim stopama smrtnosti, što je u suprotnosti s pričama koje guraju zapadni mediji.

Kontakti pukovnika Makgregora analizirali su i satelitske snimke koji su zabeležili ogromnu ekspanziju ukrajinskih groblja i bezbroj desetina hiljada svežih grobova. Druge obaveštajne analize takođe su detaljno dokumentovale masovno proširenje groblja u Ukrajini koje će omogućiti da se navodno sahrani još milion i po ljudi.

Svi navedeni podaci po Makgregoru potvrđuju da je rat za Ukrajinu katastrofa koja je mogla i trebalo da se izbegne.

"U humanitarnom smislu, ova tragedija je dovela do uništenja ukrajinske nacije u ratu koji nikada nije trebalo da se vodi", zaključio je Makgregor.

image
VV inauguration
banner