Svet

Papa Francisko odlučio: Vatikan da blagosilja istopolne parove, ali ne i brakove

Papa ovlastio katoličke sveštenike širom sveta da blagosiljaju istopolne parove, pod uslovom da se odvijaju van svih liturgijskih obreda
Papa Francisko odlučio: Vatikan da blagosilja istopolne parove, ali ne i brakove© Tanjug/AP Photo/Martin Meissner, File

Papa Francisko dozvolio je rimokatoličkim sveštenicima da blagosiljaju istopolne parove, pod uslovom da blagoslovi nisu deo redovnih crkvenih rituala ili liturgija.

U dokumentu se navodi da takvi blagoslovi ne bi davali legitimitet "neregularnim situacijama", već bi bili znak da Bog prihvata sve. Naglašava se i da blagoslov ne treba mešati sa sakramentom heteroseksualnog braka, prenosi Rojters.

Dokument koji je potpisao papa navodi i da sveštenici treba da odlučuju od slučaja do slučaja i da "ne bi trebalo da sprečavaju ili zabranjuju blizinu Crkve ljudima u svakoj situaciji u kojoj bi mogli da traže Božiju pomoć putem jednostavnog blagoslova".

Papa je još u oktobru nagovestio ovu promenu, odgovarajući na pitanja na početku biskupskog sinoda u Vatikanu. Dok su odgovori u oktobru bili nijansiraniji, u današnjem dokumentu na osam stranica, čiji je podnaslov "O pastoralnom značenju blagoslova", navedene su konkretne situacije.

Crkva uči da privlačnost prema istom polu nije grešna, ali da homoseksualni činovi jesu. Od svog izbora 2013. godine, Francisko je pokušao da Crkvu od 1,3 milijarde članova učini pristupačnijom LGBT osobama bez promene moralne doktrine o istopolnim aktivnostima, navodi Rojters.

image