Svet

Predomislili se oko legalne korupcije: Laburisti ipak ne zabranjuju lobiranje bivšim ministrima

Uprkos obećanjima da će se britanska politika očistiti od ove prakse, petogodišnja zabrana lobiranja više nije "čvrsta obaveza"
Predomislili se oko legalne korupcije: Laburisti ipak ne zabranjuju lobiranje bivšim ministrima© Leon Neal/Getty Images

Britanski laburisti predomislili su se oko svog obećanja da će uvesti petogodišnju zabranu bivšim ministrima da lobiraju kod vlade za sektore koje nadgledaju, uprkos tome što je njihov lider Kir Starmer obećao da će od ovakve "legalne korupcije" očistiti britansku politiku. 

U septembru prošle godine, unutrašnje telo laburista - Nacionalni politički forum - sastavilo je listu politika koje su predstavljale defakto nacrt manifesta za glavnu opozicionu stranku, a u kome je stajalo da bivši ministri neće moći da lobiraju pet godina od isteka mandata.

U utorak su, međutim, laburisti rekli da petogodišnja zabrana više nije čvrsta obaveza.

"Razmatramo šta je praktično primeniti da bismo ostali posvećeni pooštravanju pravila i njihovom sprovođenju", rekao je portparol te partije, a preneo "Fajnenšel tajms". 

Predlog za petogodišnju zabranu prvi je 2021. godine izneo Komitet za standarde u javnom životu, antikorupcijski nadzorni organ, nakon afere "Grinsil", najvećeg lobističkog skandala u Velikoj Britaniji.

"Fajnenšel tajms" je tada, naime, otkrio da je Dejvid Kameron, konzervativni premijer između 2010. i 2016. godine, lobirao kod niza ministara i zvaničnika u ime finansijske kompanije "Grinsil Kapital" koja ga je angažovala kao savetnika nakon što je napustio funkciju.

Lobirajući za ovu firmu kao bivši britanski premijer je navodno lično kontaktirao s ministrima, kao i specijalnim savetnicima u Dauning stritu, među kojima je bilo i onih koji su prethodno radili na visokim pozicijama u njegovom kabinetu, između ostalog, i ministrom finansija Rišijem Sunakom.

U međuvremenu, bivši ministar iz kabineta Oven Paterson 2021. godine dao je ostavku kao poslanik Torijevaca 2021. godine nakon što je komesar za standarde u parlamentu otkrio da je prekršio pravila lobiranja u "neverovatnom slučaju plaćenog zastupanja" u ime dve kompanije.

Ovaj potez laburista dolazi uoči Starmerovog govora, u kojem će obećati da će vratiti standarde u javnom životu uz "potpuno suzbijanje kronizma" ako osvoji vlast. Kao deo svoje tvrdnje da čisti politiku, očekuje se da će Starmer obećati strože kazne za "prevare protiv javne kase", što se odnosi na primer i na novac koji je na prevaru potraživan kroz vladine šeme zajmova za kovid 19.

On će slušaocima reći da zločin te vrste treba da nosi maksimalnu kaznu od 10 godina za prevaru i takođe će upozoriti da beskrajni javni skandali rizikuju da potkopaju veru birača u politiku.

image