Svet

"Njuzvik": Masovna otpuštanja u 2024. godini

Prema novoj anketi, ukupno je 42 odsto srednjih, 39 odsto velikih kompanija i 28 odsto malih preduzeća navelo da očekuje otpuštanja
"Njuzvik": Masovna otpuštanja u 2024. godiniGetty © Mario Tama

Na Zapadu se u 2024. godini očekuju masovna otpuštanja a, prema novoj anketi, to će se desiti gotovo polovini kompanija, izveštava "Njuzvik".

Anketu je sprovela profesionalna platforma "Rizjum bilder", a zasnovana je na razgovorima sa rukovodstvom više od 900 kompanija.

Prema ovom istraživanju, skoro četiri od 10 kompanija saopštilo je da očekuje masovna otpuštanja u 2024. godini. Takođe, više od polovine kompanija je saopštilo da planira zamrzavanje zapošljavanja u 2024.

Na pitanje zašto kompanije pribegavaju otpuštanjima, polovina anketiranih rekla je da je najvažniji razlog očekivanje recesije. Manje od četiri kompanije izjavilo je da planira otpuštanja kako bi zaposlene zamenile veštačkom inteligencijom (AI). Nedavno je kompanija "Gugl" najavila da će otpustiti 30.000 zaposlenih radi uvođenja AI.

Tokom 2023. godini, 65 odsto poslovnih lidera izjavilo je da su se njihove kompanije već suočile sa otpuštanjima, a 25 odsto ih je saopštilo da je već otpustilo 30 odsto radne snage.

U 2024. značajan broj zaposlenih bi mogao biti otpušten, a 22 odsto kompanija već je najavilo otpuštanje 30 ili više odsto osoblja.

Ukupno je 42 odsto srednjih, 39 odsto velikih kompanija i 28 odsto malih preduzeća navelo da očekuje otpuštanja.

Takođe, 65 odsto građevinskih i softverskih kompanija kaže da u narednoj godini očekuju otpuštanja.

Problem sa viškom zaposlenih imaće i informacione, maloprodajne, finansijske i osiguravajuće kompanije. Čak 44 odsto informacionih i 38 odsto finansijskih kompanija kažu da očekuju otpuštanja.

Kako se navodi u ovom istraživanju, prilikom otpuštanja 62 odsto kompanija imaće u vidu radni učinak zaposlenih, dok 17 odsto tvrdi da će koristiti princip "poslednji došao, prvi otišao."

"Za mala preduzeća postoje neke oprobane metode za izbegavanje otpuštanja", izjavio je izvršni direktor kompanije "Houm graunds" Aleks Mastin.

"Treba razmišljati van uobičajenih okvira i stvarati nove ideje za zaradu, marketing i smanjenje režijskih troškova", rekao je Mastin, dodajući da zaposleni mogu pokazati spremnost da se obuče za više funkcija.

Međutim, ako posao može da se zameni AI tehnologijom, izgledi za zaposlene nisu sjajni. Skoro četiri od 10 poslovnih lidera saopštili su da planiraju da zaposlene zamene veštačkom inteligencijom.

image