Svet

"Njujork tajms": SAD uskoro više neće moći da šalju rakete za "patriote" Ukrajini

Ukrajinski zvaničnici tvrde da je Ukrajina postala "poligon za testiranje različitih protivvazdušnih sistema"
"Njujork tajms": SAD uskoro više neće moći da šalju rakete za "patriote" UkrajiniGetty © Omar Marques

Zvaničnici Bele kuće i Pentagona su upozorili da Vašington Ukrajincima uskoro više neće moći da šalju rakete presretače za protivvazdušne sisteme "patriot", piše "Njujork tajms".

Reč je o raketama koje koštaju između dva i četiri miliona dolara po komadu i koje, prema navodima tog lista, jedine mogu da presretnu balističke rakete.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da je Ukrajina postala "poligon za testiranje različitih protivvazdušnih sistema", pošto je toj zemlji od počeka Specijalne vojne operacije zapadne države poslale nekoliko vrsta tog oružja.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken ranije je najavio isporuku "poslednjeg" paketa pomoći Ukrajini u vrednosti od 250 miliona dolara.

Kako je tada rečeno u Beloj kući, to je do kraja istrošilo fondove za pomoć Kijevu, i oni neće biti dopunjeni dok Kongres to ne bude odobrio.

Za to je potreban pristanak oba doma najvišeg američkog zakonodavnog tela, ali republikanci odbijaju da prihvate dalju pomoć za Ukrajinu dok se odvoje dodana sredstva za jačane zaštite na američkoj južnoj granici. 

image