Svet

Poljski poljoprivrednici obustavljaju protest na ključnom prelazu sa Ukrajinom

Međutim, vozači kamiona nastavljaju proteste na preostala tri granična prelaza
Poljski poljoprivrednici obustavljaju protest na ključnom prelazu sa Ukrajinomwww.globallookpress.com © Dominika Zarzycka

Poljski poljoprivrednici su odlučili danas da obustave protest na prelazu Medika na granici sa Ukrajinom, nakon što je vlada pristala na njihove zahteve, javljaju poljski mediji.

Ministarstvo poljoprivrede je dalo saglasnost za sprovođenje sva tri zahteva poljoprivrednika kada je reč o subvencijama, povećanju kredita za likvidnost i održavanju poljoprivredne takse na nivou iz 2023. godine, piše portal "Interia", prenosi Rojters.

"Potpisivanjem sporazuma, protest na graničnom prelazu Medika obustavlja se na period koji je neophodan za sprovođenje zakonskih promena i na vreme potrebno za sprovođenje dodatnih promena", navodi se u tekstu sporazuma poljoprivrednika i poljske vlade.

Međutim, vozači kamiona nastavljaju proteste na preostala tri granična prelaza.

Poljski vozači kamiona blokirali su nekoliko prelaza sa Ukrajinom od 6. novembra, zahtevajući da Evropska unija ponovo uspostavi sistem kojim ukrajinske kompanije moraju da dobiju dozvole za rad u EU, prenosi Rojters.

Kasnije su im se pridružili poljoprivrednici koji su tražili subvencije vlade za kukuruz i stopiranje povećanja poreza usled pritužbi na povećanu konkurenciju iz Ukrajine.

image