Svet

Mario Dragi favorit za predsednika Evropskog saveta

Planovi Šarla Mišela za rani odlazak pokrenuli trku za najviša mesta u bloku
Mario Dragi favorit za predsednika Evropskog savetaGetty © Antonio Masiello / Stringer

Plan Šarla Mišela da prevremeno podnese ostavku na mesto predsednika Evropskog saveta ubrzao je pregovore o najvišim pozicijama u EU, a bivši italijanski premijer Mario Dragi izronio je kao vodeći kandidat.

Dragi je bivši predsednik Evropske centralne banke, zaslužan za spas bloka jedinstvene valute i potencijalno je dobar izbor da nasledi Mišela, rekli su zvaničnici EU za "Fajnenšel tajms".

Izvor blizak Dragiju rekao je da on nije zainteresovan ni za jednu od vodećih uloga bloka. Ali, spekulacije o Dragijevim izgledima naglašavaju želju u mnogim prestonicama da se finalizuje naslednik mnogo pre Mišelovog odlaska sredinom jula.

Žurba oko pronalaženja naslednika Mišela – koji će se kandidovati kao poslanik u Evropskom parlamentu – delimično je podstaknuta pravilima EU koja bi omogućila istaknutom mađarskom evroskeptičnom lideru Viktoru Orbanu da preuzme tu funkciju ako se blok ne dogovori oko kandidata do odlaska predsednika Evropskog saveta.

Mađarska 1. jula preuzima šestomesečno rotirajuće predsedavanje EU. Novoizabrani članovi Evropskog parlamenta moraju da preuzmu dužnost do sredine jula.

Druga imena koja se navode za mesto predsednika Evropskog saveta uključuju aktuelne premijere, kao što su Španac Pedro Sančez iz Španije i danska predsednica vlade Mete Frederiksen.

Iako bi vlada u Rimu mogla da podrži kandidaturu Dragija, članice iz centralne i istočne Evrope dugo se žale da se najviši poslovi prečesto daju zapadnim Evropljanima. Isto tako, Dragijevi statovi, uključujući fiskalnu integraciju, mogli bi da iznerviraju zemlje poput Nemačke koje tradicionalno zauzimaju suprotno gledište.

"On je previše politički nastrojen", rekao je jedan zvaničnik EU.

image