Svet

"Spektakl demokratije" koji na vlast dovodi desnicu: Ove godine glasa pola planete

Američki, izbori za Evropski parlament, ali i svi drugi izbori zakazani u više od 60 zemalja, pokazaće u kom će se smeru kretati globalna politika
"Spektakl demokratije" koji na vlast dovodi desnicu: Ove godine glasa pola planete© Michael M. Santiago/Getty Images

Oko polovine stanovništva planete imaće priliku da tokom 2024. godine glasa na svojim nacionalnim izborima – nove vlasti biraće se u više od 60 zemalja, a u glasanju će učestvovati oko četiri milijarde ljudi. S tim u vezi, "Vašington post" procenjuje da bi to mogao biti "najveći spektakl demokratije u istoriji čovečanstva".

"Znaćemo da li demokratija nastavlja da živi ili umire do kraja 2024. godine", ističe nobelovka s Filipina, Marija Resa, komentarišući najavljene izbore širom sveta na kojima je već jasno vidljiv uzlet nacionalističke politike, koji zabrinjava i ovaj američki medij.

Amerika

Američki predsednički ciklus opravdano će izazvati globalnu pažnju, jer bez obzira na sve veće pravne glavobolje, čini se da je bivši predsednik Donald Tramp spreman da u galopu osvoji republikansku predsedničku nominaciju.

Još gore po Bajdena, ali, nova zajednička anketa "Vašington posta" i Univerziteta u Merilendu, pokazala je da republikanski glasači sada se više saosećaju sa onima koji su upali na Kapitol SAD 6. januara 2021. nego pre gotovo tri godine, i da više od trećine Amerikanaca kaže da je pobeda predsednika Bajdena 2020. bila nelegitimna.

Istraživanja javnog mnjenja potencijalnih birača poslaničkih grupa u Ajovi pokazala su da je mogućnost zatvaranja Trampa učinila da skoro petina anketiranih kaže da će glasati za njega.

Evropa

Sličan osećaj "krize" muči evropsku politiku. Desnica neumoljivo ulazi u političk mejnstrim na starom kontinentu i naročito je podstaknuta gnevom javnosti zbog migracija i stagnirajućih ekonomija, a ovaj njen uspon, možda će, prema oceni "Vašington posta", svoju krunu imati na parlamentarnim izborima u EU u junu.

"Potpuno je moguće da bi se različite snage krajnje desnice mogle pojaviti kao jedini najveći blok. Ovo možda neće dovesti do promena u sastavu Evropske komisije, ali svaki takav ekstremistički uzlet će promeniti ukupnu dinamiku širom Evrope", piše Džon Kampfner za "Forin polisi".  

Bilo u koaliciji ili na čelu vladajućeg bloka, čini se da će krajnja desnica, takođe, doći na vlast u Portugalu u martu i Austriji u junu. U Nemačkoj, "evropskom ekonomskom motoru", ekstremna desnica, koja je u porastu, mogla bi da ostvari pobede bez presedana na nekoliko državnih izbora.

"U međuvremenu, posrnuli britanski konzervativci od migranata su napravili vreću za udaranje u očajničkom pokušaju da spreče ono što se ove godine čini neizbežnim izbornim porazom opozicione Laburističke partije, koju predvodi Kir Starmer, umereni političar", dodaje "Vašington post".

Ostatak sveta

I na suprotnoj strani sveta "glasački listići pokazuju opsadno stanje demokratije", brine se "Vašington post".

Izbori ovog vikenda u Bangladešu produžiće mandat dugogodišnjem premijeru Šeiku Hasini, za koga kritičari kažu da je zemlju pretvorio u de fakto jednopartijsku državu.

Indija

U susedstvu, u Indiji, hindu nacionalisti premijera Narendre Modija verovatno će ojačati vlast na nacionalnim izborima, koji će se održati u aprilu i maju, kroz svoju dominaciju u severnoj i centralnoj Indiji. 

"Novi petogodišnji mandat Modija dodatno će udaljiti indijsku republiku od pluralističkog i sekularnog etosa njenog osnivanja", navodi "Vašington post".

Južna Afrika

Usred šireg razočarenja birača i frustracija demokratijom nakon aparthejda u zemlji, Afrički nacionalni kongres suočava se sa najtežim testom do sada. 

Skoro tri četvrtine Južnoafrikanaca u nedavnoj anketi reklo je da su spremni da žrtvuju demokratiju ako lider može da obezbedi poslove i smanji kriminal.

Drugi ključni izbori

Na drugim mestima ulozi su drugačiji: izbori u Indoneziji u februaru, i Meksiku u junu, mogli bi da dovedu do toga da odlazeći predsednici sa ograničenim mandatom prošire svoj uticaj preko bliskih naslednika – i to na veliku žalost rivalskih političkih elita. 

A Pakistan, koji je upao u stalnu političku krizu od svrgavanja (i kasnijeg hapšenja) premijera Imrana Kana 2022. godine, pokušava da "okrene stranicu" izborima u februaru.

Očekuje se da će i režim predsednika Nikolasa Madura u Venecueli ove godine održati izbore, nakon pregovora sa opozicijom u zemlji. 

U Ukrajini bi predsednički izbori trebalo da se održe krajem marta, ali zbog tekućeg vanrednog stanja, Zelenski bi glasanje mogao da odloži.

Na Tajvanu, koji ovog meseca održava izbore, očekuje se da će pobeda vladajuće Demokratske progresivne partije povećati mogućnost kineske vojne eskalacije oko moreuza.

image