Svet

Pacovi, bakterije i buđ: Političari i zaposleni strepe od rada u Vestminsterskoj palati

"Nikada više ne bih ušao u nju da ne moram", rekao je jedan laburistički službenik za "Politiko"
Pacovi, bakterije i buđ: Političari i zaposleni strepe od rada u Vestminsterskoj palatiGetty © Oli Scarff/Getty Images

Britanski političari i drugi zaposleni "strepe" od povratka u Vestminstersku palatu, objavio je "Politiko", navodeći da zbog hladnoće, vlage, buđi i glodara u drevnom viktorijanskom zdanju, žele da obavljaju svoj posao na drugom mestu. 

Britanski zakonodavci vratili su se na posao u Donjem domu u ponedeljak, dok meteorolozi upozoravaju da će temperature ostati niske u narednoj nedelji.

Vestminsterska palata nudi slabu zaštitu od zimskog vremena, reklo je za "Politiko" više zaposlenih, navodeći da se grejanje stalno kvari, struja nestaje, a kupatila su ubuđala.

U izveštaju sindikata zaposlenih u britanskom parlamentu 2022. godine takođe se navodi da su zidovi trošni i stakla padaju čak i u modernijem delu zdanja, a u tuševima "vladaju" legla bakterija.

"Da zgrada nije zaštićena kao kulturno dobro, ne bi bilo apsolutno nikakve šanse – imajući u vidu sadašnje propise o zdravlju i bezbednosti na radu – da nam bude dozvoljeno da čak i kročimo u ovako oronulu i oštećenu zgradu", rekao je za "Politiko" jedan član Konzervativne stranke.

"Nikada više ne bih ušao u nju da ne moram. Mislim da postoji osećaj da je parlament veoma važna zgrada, da ste veoma srećni što ste ovde – ali zapravo treba da postoje osnovni standardi", dodao je jedan laburistički službenik.

Veći deo Vestminsterske palate izgrađen je u 19. veku i poslednji put je obnavljan pre Drugog svetskog rata. Neki političari godinama zahtevaju restauraciju, ali glasanje kojim bi se ono odobrilo neće biti održano najmanje do 2025.

U međuvremenu, "krpljenje" postojećih kvarova koštaće britanske poreske obveznike 2 miliona funti (2,54 miliona dolara) nedeljno, rekao je anonimni zvaničnik za "Politiko" prošlog septembra.

"Ova zgrada se raspada i postaje opasnost za sve one koji u njoj rade", rekao je poslanik Škotske nacionalne partije Pit Višart u obraćanju 2019. godine, dodavši da je "preplavljena glodarima da čak i miševi na ovom mestu sada nose zaštitna odela".

Ranije ove godine, Komisija za javne račune upozorila je u izveštaju da postoji "realna i rastuća opasnost" da bi zgrada mogla biti uništena u "katastrofalnom incidentu" pre nego što se izvrši popravka.

Lider laburista Kir Starmer često je izbegavao da radi u palati, reklo je više zvaničnika za ovaj medij, i umesto toga svoj posao do tri dana nedeljno obavlja u novoizgrađenom sedištu stranke u Sautarku.

"Ne deluje tako impozantno, nije hladno i mnogo je modernija", rekao je jedan službenik laburista za novu zgradu, rekavši da je ona "dobra za moral".

Uprkos brojnim pritužbama, malo je verovatno da će političari "dizati buku" o renoviranju, kaže je za "Politiko" predstavnik sindikata zaposlenih u parlamentu.

"Ne mislim da šira javnost ima mnogo razumevanja za političare i njihovo osoblje koji se žale da im je hladno na poslu... kada se na drugim radnim mestima dešavaju mnogo gore stvari", rekla je ona.

image