Svet

Ko o čemu, Britanci o "agresivnim" Kinezima: Stav Pekinga se pogoršao poslednjih godina

Kina poslednjih godina sve agresivnija, smatra britanski ministar
Ko o čemu, Britanci o "agresivnim" Kinezima: Stav Pekinga se pogoršao poslednjih godinaGetty © Pool / Pool

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron izjavio je da je Kina postala "sve agresivnija" u godinama otkako je on bio premijer i pokušao da izgradi toplije odnose sa Pekingom.

Govoreći pred Komitetom za spoljne poslove Velike Britanije, Kameron, koji je bio premijer od 2010. do 2016, rekao je da se, iako je u prethodnoj deceniji bilo mnogo podsticaja za UK da razvija poslovne odnose sa Kinom, od tada "mnogo toga promenio".

Diplomata je ukazao na navodnu represiju Kine nad muslimanskom manjinom Ujgura u provinciji Sinđang, što Peking negira, kao i na kinesku politiku u Hong Kongu i njenu "diplomatiju vukova ratnika" kao neke od primera agresivnog stava zemlje.

Ipak, Kameron je insistirao na tome da je i dalje važno sarađivati sa Pekingom jer Kina predstavlja "petinu čovečanstva".

"Nećemo rešavati klimatske promene bez razgovora sa Kinezima. Nećemo razraditi pravila puta u vezi sa veštačkom inteligencijom, a da se bar ne konsultujemo sa Kinezima", rekao je Kameron, napominjući da veruje da je to spoljna politika koju Velika Britanija treba da vodi.

U međuvremenu, Kina je početkom sedmice saopštila da je uhapsila šefa prekomorske konsultantske firme zbog navodnog prikupljanja osetljivih podataka u ime britanske tajne obaveštajne službe MI6.

U oktobru je, britanska služba bezbednosti MI5 upozorila na "epske razmere" kineske špijunaže, tvrdeći da kineski operativci vrbovali više od 20.000 ljudi u Velikoj Britaniji.

image