Svet

"Blumberg": Bela kuća podržava zaplenu ruske imovine

Bajdenova administracija vidi ovaj potez kao način da natera Moskvu da plati štetu nanetu Ukrajini
"Blumberg": Bela kuća podržava zaplenu ruske imovineGetty © Drew Angerer / Staff

Bela kuća podržava ideju o konfiskaciji ruske imovine koja je bila zamrznuta od izbijanja sukoba u Ukrajini, preneo je "Blumberg", pozivajući se na memorandum američkog Saveta za nacionalnu bezbednost (NSC).

NSC – koji je glavni forum američkog predsednika za razmatranje pitanja nacionalne bezbednosti, vojne i spoljne politike – prosledio je dokument Odboru za spoljne poslove Senata u novembru, navodi agencija.

Prema dopisu, Bajdenova administracija "u principu" podržava nacrt zakona koji bi "dao ovlašćenja koja su potrebna izvršnoj vlasti da zapleni rusku suverenu imovinu u korist Ukrajine".

Oko 300 milijardi dolara ruskih fondova "zamrznuto" je na Zapadu, od čega više od 200 milijardi dolara drži EU, a ostatak SAD.

"Promena" u stavu Bele kuće po tom pitanju dolazi dok republikanski zakonodavci nastavljaju da se opiru pokušajima Bajdenove administracije da progura još 60 milijardi dolara vojne podrške Kijevu, navodi "Blumberg". Paket EU pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra (55 milijardi dolara) takođe je zamrznut zbog veta Mađarske.

Visoki zvaničnik administracije rekao je za "Blumberg" da Vašington konfiskaciju ruske imovine vidi kao sredstvo pomoću kojeg bi Moskva mogla da plati štetu nanetu Ukrajini. Svetska banka je prošle godine procenila da bi obnova zemlje koštala najmanje 411 milijardi dolara.

Bela kuća želi da uskladi zaplenu ruskih sredstava sa svojim saveznicima iz G7, posebno onima u EU, gde je podrška toj meri "mlaka", navodi agencija. Nemačka, Francuska i Evropska centralna banka strahuju da bi to moglo da ugrozi stabilnost evrozone i da isprovocira Rusiju da uzvrati, kao i da konfiskuje strane fondove koje je blokirala kao odgovor na akcije Zapada.

Očekuje se da će to pitanje biti razmotreno na sastanku lidera G7 u februaru, blizu druge godišnjice početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Tokom posete Estoniji, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ponovio je da ruska imovina u inostranstvu "treba da bude locirana, zamrznuta i, na kraju krajeva, konfiskovana", a potom prebačena Ukrajini.

Komentarišući izveštaj "Blumberga", portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da bi zaplena ruske imovine bila korak ka "podrivanju međunarodnog finansijskog autoriteta i poverenja međunarodnih investitora" u SAD.

Radeći na legalizaciji tog poteza kod kuće, Bajdenova administracija pokušava da "pritisne" EU, koja drži većinu zamrznutih sredstava Moskve, da počini slične "nezakonite radnje" i suoči se sa "neizbežnim gubicima, kaznama i pravnim posledicama", upozorio je Peskov.

image