Svet

Poruka Srbiji: NATO obnavlja bazu u Albaniji

Do sada saveznici sa Zapada nisu bili toliko velikodušni, pa albansko vazduhoplovstvo raspolaže sa svega 20 višenamenskih i lakih helikoptera
Poruka Srbiji: NATO obnavlja bazu u AlbanijiGetty © Getty Images

Vazduhoplovna baza u blizini grada Kučova, na jugu Albanije uskoro će postati nova strateški važna lokacija za NATO na Zapadnom Balkanu, budući je u toku završna faza renoviranja, prenosi "Albanijan post", pozivajući se na izjavu ministra odbrane Niko Palešija.

Albanski zvaničnik objavio je i fotografije iz pomenute baze uz napomenu da će se uskoro održati i svečana ceremonija otvaranja ovog kompleksa. "Efikasnost naših oružanih snaga, rame uz rame sa NATO saveznicima biće garant bezbednosti i stabilnosti u regionu", dodaje ministar.

Načelnik generalštaba albanske vojske, general Arben Kingđi je u svom obraćanju medijima potvrdio da će uskoro biti organizovana ceremonija povodom otvaranja baze.

Podsećanja radi, baza površine 350 hektara kod Kučova izgrađena je pedesetih godina i to radom zatvorenika, za vreme vlasti Envera Hodže i na njoj se do skoro nalazilo "groblje" zastarelih sovjetskih i kineskih aviona. U njenu obnovu i pretvaranje u savremenu vazduhoplovnu bazu za operacije alijanse na Zapadnom Balkanu uloženo je 50 miliona dolara od čega je albanski deo svega 10 odsto.

Iako se tamo i dalje nalazi na desetine rashodovanih MiG-ova, albanske vlast se nadaju da će oni uskoro biti zamenjeni savremenim borbenim avionima, jer kako oni kažu "postoji strah od destabilizacije na Balkanu, izazvan napadom Rusije na Ukrajinu".

Do sada njihovi saveznici nisu bili toliko velikodušni, pa albansko vazduhoplovstvo raspolaže sa svega 20 višenamenskih i lakih helikoptera, a očekuju da će krajem januara biti isporučeno još dva UH-60 "crni jastreb". 

Očekuje se da će nakon baze kod Kučova, biti izgrađena i nova pomorska baza u Porto Romanu, naravno ponovo u saradnji sa NATO.

Bez obzira na narativ albanskih zvaničnika o "očuvanju bezbednosti i mira na Balkanu", jasno je da se radi o jasnoj poruci direktno upućenoj Srbiji, jedinoj državi regiona (ne računajući BiH) koja nije članica NATO.

Ono što predstavnici albanske vlasti nisu u stanju da objasne jeste kako će to vojni savez koji je odgovoran ako ne za stvaranje, onda za obuku i snabdevanje terorističke formacije OVK, samim tim i za eskalaciju sukoba na KiM krajem devedesetih godina, uspeti da očuva bilo kakav mir.

Takođe, njihovi saveznici "mirotvorci" nisu se baš pokazali ni za vreme pogroma Srba sa Kosova i Metohije 2004. godine, a ni u kasnijim periodima kada je srpsko stanovništvo u našoj južnoj pokrajini bilo izloženo konstantnim napadima.

image