Svet

"Fokus": Posle Ukrajine, najveći gubitnik je Nemačka

Nemačka treba da se pripremi na život bez američkog staratelja. Nemačka će uvek živeti u susedstvu Rusije, a to znači da nemačku spoljnu i bezbednosnu politiku treba preispitati
"Fokus": Posle Ukrajine, najveći gubitnik je Nemačkawww.globallookpress.com © Max Ludwig

Nemačka bi trebalo da se pripremi za život bez američkog staratelja i da preispita svoju spoljnu i bezbednosnu politiku, piše nemački magazin "Fokus", jer je, kao rezultat sukoba u Ukrajini, do sada već izgubila bezbednost i prosperitet.

U svojoj autobiografiji, Sebastijan Hafner opisuje kako se kao dečak radovao pobedama nemačkih trupa u Prvom svetskom ratu. Svakog jutra, Hafner je odlazio u policijsku stanicu, gde je čitao zvanične izveštaje nemačke vrhovne komande sa fronta. Sve do 11. novembra 1918, kada više nije zatekao izveštaje na oglasnoj tabli. Tabla je bila prazna.

Desetogodišnji Hafner je otrčao do kioska, gde je iz novina saznao da je potpisano primirje. Ovo primirje, rezultat tih stalnih "pobeda", predstavljalo je zapravo bezuslovnu kapitulaciju. "To nisam mogao da shvatim", zapisao je Hafner i dodao: "Ceo svet mi je postao čudan i zastrašujući."

Današnja Nemačka bi uskoro mogla da doživi sudbinu desetogodišnjeg dečaka Hafnera.

Amerikanci se povlače sa evropskog ratišta

U Ukrajini se ruska vojska odlično bori. Ruska pobeda je na vidiku. Amerikanci se upravo povlače sa evropskog ratišta. Za nekoliko nedelja, biće potrošena i poslednja tranša pomoći koju je američki kongres odobrio Ukrajini. Tramp je favorit na predsedničkim izborima, a njegov protivnik nije Putin, nego Bajden. Tramp danas obećava Amerikancima da više neće davati novac za beskrajne ratove.

Niko u Nemačkoj ne bi trebalo da se čudi ukoliko uskoro ne bude zatekao izveštaje o pobedi na oglasnoj tabli. Posle Ukrajine, Nemačka je postala najveći gubitnik u ovom ratu.

Nemačka je do sada izgubila i svoje istočnoevropsko zaleđe. Na vrhuncu nemačko-ruskih ekonomskih odnosa, obim nemačke trgovine sa Rusijom iznosio je više od 80 milijardi evra.

Čvrst savez između Rusije i Kine ne donosi ništa dobro za nemačku industriju. Amerika u svemu gleda na sopstvene interese. Ukoliko se Amerikanci strateški preorijentišu, Nemačka će morati da značajno poveća svoj vojni budžet. Međutim, teško je zamisliti istovremeno povećanje izdataka za odbranu i očuvanje države blagostanja.

Posle SAD, Nemačka najviše podržava Ukrajinu. Ali, SAD trenutno izdvajaju svega 0,3 odsto iz svog budžeta za pomoć Ukrajini, za razliku od nemačkih 0,5 odsto. Ako Amerikanci zaista prekinu da pomažu Kijevu, vojni poraz Ukrajine postaće neizbežan.

Nemačka ekonomska i bezbednosna politika, kao i njen geografski položaj, primoravaju je da sledi sopstvene, a ne američke interese. Nemačka je do sada bila pod gvozdenom rukom Amerikanaca, što ju je štitilo od imperijalnih želja drugih i omogućavalo joj da dobro posluje.

Samo što američka gvozdena ruka sada slabi. Nemačka treba da se pripremi na život bez američkog staratelja. Nemačka će uvek živeti u susedstvu Rusije, a to znači da nemačku spoljnu i bezbednosnu politiku treba preispitati.

Niko u Nemačkoj ne želi da iznova proživljava sudbinu desetogodišnjeg Sebastijana Hafnera, koji je kraj starog poretka doživeo kao tešku traumu, piše nemački magazin "Fokus".

image