Svet

Peking pozdravlja stav Moskve o Tajvanu: Glas pravde i mira

Cenimo rusko protivljenje bilo kakvom obliku nezavisnosti ostrva, poručeno je iz Pekinga
Peking pozdravlja stav Moskve o Tajvanu: Glas pravde i miraGetty © Annice Lyn / Stringer

Peking ceni stav Moskve o Tajvanu, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, komentarišući rusku reakciju na subotnje izbore na tom samoupravnom ostrvu.

Laj Čing Te, predsednički kandidat vladajuće Demokratske progresivne partije, osvojio je većinu na glasanju. Komentarišući ishod, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je naglasilo da se "protivi svakom obliku nezavisnosti Tajvana" i pozvalo "sve strane snage da se uzdrže od provokativnih akcija" u regionu.

Portprolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je da Peking ceni stav Rusije. "Ovo je glas pravde i mira međunarodne zajednice. On oličava široki konsenzus o čvrstoj odbrani Povelje UN i osnovnih normi međunarodnih odnosa", navela je ona.

Za Peking, Tajvan je deo Kine i zalaže se za mirno ujedinjenje sa ostrvom, ali ne isključuje mogućnost upotrebe sile u slučaju formalnog proglašenja nezavisnosti. Vlasti u Tajpeju imaju podršku SAD iako Vašington vodi računa da direktno ne podrži "nezavisnost" ostrva.

Mao je naglasila da Peking smatra da su izbori na Tajvanu "domaća stvar" za Kinu i da se protivi "mešanju SAD". Ishod glasanja takođe ni na koji način nije promenio status teritorije, rekla je ona.

image