Svet

Peking: Pitanje Tajvana je unutrašnja stvar Kine

Princip jedne Kine je ključ za održavanje mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu, istakla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning
Peking: Pitanje Tajvana je unutrašnja stvar Kine© Keith Tsuji/Getty Images

Kina je danas osudila izjave američkih, britanskih i japanskih zvaničnika koji su čestitali novoizabranom predsedniku regiona Tajvana i upozorila te zemlje zbog toga što pružaju podršku vladajućoj Demokratskoj progresivnoj partiji (DPP).

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da izjava američkog Stejt departmenta o izborima u kineskom regionu Tajvan ozbiljno krši princip jedne Kine i tri zajednička saopštenja Kine i SAD, kao i da šalje, kako je navedeno, "ozbiljno pogrešan signal separatističkim snagama za nezavisnost Tajvana".

"Tajvansko pitanje je unutrašnja stvar Kine. Nije bitno kako se menja situacija na tom ostrvu. Osnovna činjenica je da na svetu postoji samo jedna Kina i da je Tajvan deo Kine, i to se neće promeniti", izjavila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, komentarišući rezultate izbora na ostrvu. 

On je dodala da je "princip jedne Kine ključ za održavanje mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu". 

Osim toga, istakla je da se nada da će međunarodna zajednica "nastaviti da se pridržava principa jedne Kine".

Rojters je preneo da je kineska ambasada u Japanu uručila zvaničan diplomatski protest nakon što je japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava čestitala Laiju na izbornoj pobedi.

Laj Čing Te iz vladajuće tajvanske Demokratske progresivne partije (DPP) izabran je za novog predsednika Tajvana nakon predsedničkih izbora, koji su održani u subotu, preneli su tajvanski mediji.

Kandidat opozicione stranke Kuomintang Ho Ju Ih prethodno je priznao poraz na izborima za predsednika Tajvana.

image