Svet

Nemački poslanik: Smrt američkog novinara "živopisan" primer pokvarenosti Kijeva

Bernard Cimniok zatražio je nezavisnu istragu povodom navodnog mučenja i ubistva Gonzala Lire u Kijevu i pozvao EU da prekine sa slanjem pomoći Ukrajini
Nemački poslanik: Smrt američkog novinara "živopisan" primer pokvarenosti KijevaGetty © Chris McGrath / Staff

Nemački poslanik Bernard Cimniok zatražio je nezavisnu istragu smrti američkog novinara koji je bio zatvoren u Ukrajini zbog kritičkog izveštavanja o vladi predsednika Vladimira Zelenskog, rekavši da slučaj "živopisno" pokazuje da Kijev ne poštuje evropske vrednosti.

Govoreći tokom debate u Evropskom parlamentu, Cimniok je istakao da su kijevske vlasti navodno mučile i zatvorile novinara Gonzala Liru i da je umro nakon što mu je uskraćena neophodna medicinska pomoć. On je poslanicima EU rekao da istragu treba sprovesti pod pokroviteljstvom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Nemački poslanik u Evropskom parlamentu je takođe zahtevao da se "odmah okonča svaka podrška ovoj korumpiranoj državi". On je to komentarisao dok su poslanici raspravljali o predlogu EU da obezbedi 50 milijardi evra dodatne pomoći Kijevu.

Cimniok je poručio da bi dalje slanje vojne pomoći Ukrajini bilo "nepromišljeno". "Prvo, svako ko nešto zna može da vidi da Ukrajina nema ni najmanju šansu da pobedi. U svetlu ovoga, bilo bi prilično drsko dodatno opterećivati naše poreske obveznike".

Lira, američko-čileanski državljanin koji se preselio u Ukrajinu 2010. godine, bio je u zatvoru od maja 2023. zbog optužbi da je opravdavao Specijalnu vojnu operaciju. Njegova porodica je prošle nedelje prijavila da je umro u zatvoru od upale i kasnije kolapsa pluća. Njegov otac tvrdi da je bio "mučen" u ukrajinskom pritvoru i da američki zvaničnici "ništa nisu uradili" da mu pomognu.

Stejt department je potvrdio Lirinu smrt u subotu, ali je odbio da komentariše okolnosti njegovog zatvaranja. Gonzalo Lira Stariji rekao je Takeru Karlsonu u intervjuu prošlog meseca da je njegov sin možda zapečatio svoju sudbinu kada je kritikovao ne samo vladu Zelenskog, već i administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena. Lira je uhapšen u maju, nekoliko dana posle kritikovanja Bajdena i njegove potpredsednice Kamale Haris.

"Nije li čudno da je četiri dana kasnije, nakon što je osudio Džoa Bajdena i Kamalu Haris, Gonzalo uhapšen", upitao je Lirin otac. "Zašto nije ranije priveden? Kada je pušten prošle godine, nastavio je sa istim kritikama na račun rata. Vlada SAD, svojim ćutanjem pred ovim skandaloznim incidentom, sugeriše određeni stepen saučesništva ili barem prećutno odobravanje Gonzalovog hapšenja".

image