Svet

Ukrajinske vlasti srušile spomenik Majakovskom u Hersonu

Ukrajinske vlasti uviđaju da nemaju uspeha na frontu, u politici i ekonomiji, te pokušavaju da se osvete na onome što mogu da iskoriste – uništavaju istoriju i kulturu
Ukrajinske vlasti srušile spomenik Majakovskom u Hersonuwww.globallookpress.com © Yury Katayev/Russian Look

Ukrajinske vlasti su srušile spomenik ruskom pesniku Vladimiru Majakovskom u Hersonu, gradu koji se još nalazi pod kontrolom ukrajinske vojske, rekao je Vladimir Saljdo, guverner Hersonske oblasti koja se referendumom pripojila Ruskoj Federaciji.

"Da, to je prava istina", rekao je Saldo, komentarišući informacije o rušenju spomenika istaknutog ruskog pesnika čije je stvaralaštvo postalo baština svetske književnosti.

Kako Saljdo tvrdi, kijevske vlasti, svesne kolapsa na frontu, u politici i u ekonomiji, pokušavaju da se osvete na onome što mogu da iskoriste, pa uništavaju istorijsko i kulturno nasleđe.

"To oni rade najbolje", naglasio je guverner.

Hersonska oblast je postala deo Ruske Federacije nakon referenduma u septembru 2022. godine. Danas je 75  posto teritorije Hersonske oblasti pod ruskom kontrolom, a deo na desnoj obali Dnjepra, uključujući grad Herson, i dalje drže ukrajinske snage.

Rušenje i uklanjanje spomenika vezanih za sovjetsku i rusku istoriju, kao i preimenovanje ulica i gradiva, počelo je u Ukrajini još 2015. godine, kada je usvojen zakon o dekomunizaciji. Međutim, ukrajinske vlasti su suštinski započele borbu, ne samo protiv sovjetske i ruske istorije, već i protiv svega što je povezano sa Rusijom. Na to je ukazao i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, rekavši da ukrajinske vlasti dugi niz godina sprovode agresivnu derusifikaciju i nasilnu asimilaciju.

image