Svet

Međunarodno pravo, kakvo međunarodno pravo: Sunak ne odustaje od deportacije migranata u Ruandu

Riši Sunak je spreman da prkosi evropskim zakonima o ljudskim pravima kako bi deportovao migrante u Afriku
Međunarodno pravo, kakvo međunarodno pravo: Sunak ne odustaje od deportacije migranata u RuanduGetty © Dan Kitwood / Staff

Britanski premijer Riši Sunak odbio je da odustane od kontroverznog plana za slanje ilegalnih imigranata iz Velike Britanije u Ruandu, poručivši da je spreman da ignoriše međunarodni zakon koji nameće privremenu zabranu deportacija.

Sunakov predlog, koji je deo vodeće politike njegove vlade "zaustavi čamce" osmišljene da suzbije ilegalnu migraciju u UK, prošao je poslednju fazu u Donjem domu u sredu. Situaciju je zakomplikovao pravilo 39 Evropskog suda za ljudska prava koje privremeno zabranjuje deportaciju migranata u Ruandu.

"Bio sam kristalno jasan u više navrata da neću dozvoliti stranom sudu da nas spreči da pokrenemo ovaj mehanizam odvraćanja" migranata, rekao je Sunak i dodao da tekst zakona izričito daje ministrima ovlašćenja da "donose ove odluke".

"Ne bih stavio tu klauzulu u zakon da nisam bio spreman da je iskoristim. Dakle, ako me pitate da li postoje okolnosti u kojima ću ignorisati pravilo 39, onda je odgovor jasno da", dodao je Sunak.

Na osnovu pravila 39, zabranjena je deportacija u slučajevima kada postoji "stvarni rizik od ozbiljne i nepovratne štete" za migranta ili tražioca azila. Sunakova vlada je dobila pravni savet da bi nepoštovanje direktive Evropskog suda predstavljalo kršenje međunarodnog prava, preneo je "Skaj njuz".

Sunak je takođe rekao da napori konzervativaca da smanje granične prelaze "funkcionišu" - uprkos brojkama njegove vlade koje pokazuju da je 358 tražilaca azila stiglo u Ujedinjeno Kraljevstvo samo u sredu. Ukupan broj migranata koji su ove godine stigli u Veliku Britaniju je najmanje 621.

image