Svet

Amerika izvela udare na mete u Iraku: Pogođena tri objekta iračke milicije povezane sa Iranom

Američka vojska izvela je udare na tri lokacije "proiranskog pokreta Kataib Hezbolah" u Iraku, saopštio je Pentagon, kao odgovor su na nedavne napade na američke snage
Amerika izvela udare na mete u Iraku: Pogođena tri objekta iračke milicije povezane sa Iranom© Tanjug/ AP Photo/Julia Zimmermann/Metrography

Sjedinjene Američke Države su kasno sinoć izvele vazdušne napade u Iraku na militante koje podržava Iran, nakon napada na američke snage, objavio je Si-EN-En, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.

Američka vojska izvela je udare na tri lokacije "proiranskog pokreta Kataib Hezbolah" u Iraku, saopštio je Pentagon.

Centralna komanda Oružanih snaga SAD saopštila je da je gađala štab "Kataib Hezbolaha", skladišta i lokacije za obuku za rukovanje raketama i dronovima.

U napadima dronovima na "Al Asad" u utorak, američka odbrana je uspela da presretne prvi dron, ali se on srušio na bazu, dok je drugi udario u bazu, rekli su američki zvaničnici.

Udari protiv brigada Hezbolaha u Iraku odgovor su na nedavne napade na američke snage, rekao je američki zvaničnik za Al Džaziru.

Prijavljene su eksplozije u Jurf al-Nasr, južno od Bagdada, prenose lokalni mediji. Kako se navodi, napadnuta su mesta Islamskog otpora u provinciji Vavilon i oblasti Al-Sekak u blizini prelaza Al-Kaim u Iraku.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin naveo je u saopštenju da su napadi "direktan odgovor na seriju eskalacijskih napada na američko i savezničko osoblje u Iraku i Siriji" od strane grupa koje podržava Iran.

"Zahvalan sam i ponosan na veštini i profesionalizmu sa kojim je naše osoblje planiralo i izvelo ove napade i na kontinuiranim naporima naših trupa na terenu dok rade sa na daljem razbijanju i degradaciji ISIS-a", naveo je Ostin.

"Predsednik i ja nećemo oklevati da preduzmemo neophodne mere da odbranimo njih i naše interese. Ne težimo eskalaciji sukoba u regionu. U potpunosti smo spremni da preduzmemo dalje mere za zaštitu naših ljudi i naših objekata. Pozivamo ove grupe i njihove iranske sponzore da odmah prekinu ove napade", dodao je Ostin.

"Al Asad" je velika vazduhoplovna baza u zapadnom Iraku u kojoj su američke trupe obučavale iračke snage bezbednosti, a sada koordinišu operacije za suzbijanje Islamske države.
Koalicija milicija koja sebe naziva "Islamski otpor u Iraku", preuzela je odgovornost za više napada na američke snage. "Kataib Hezbolah" je jedna od grupa unutar te krovne organizacije.

image