Svet

Premalo i prekasno: EU pokušava da smiri gnev poljoprivrednika dok se protesti šire, a vreme teče

Masovni protesti poljoprivrednika širom EU podstakli su Brisel da organizuje strateški dijalog sa njima. Pitanje je da li će uspeti da ublaži ili odloži novi talas protesta
Premalo i prekasno: EU pokušava da smiri gnev poljoprivrednika dok se protesti šire, a vreme teče© Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da je vreme da se EU pozabavi rastućim problemima poljoprivrede dok sve više poljoprivrednika protestuje zbog zelene politike i smanjenja subvencija u ključnoj izbornoj godini za Evropu.

"Svi imamo isti osećaj hitnosti", rekla je Fon der Lajen najavljujući strateški dijalog sa poljoprivrednim sektorom. "Stvari moraju da se poboljšaju."

Njene primedbe, piše "Blumberg", deo su novog pokušaja EU da ublaži gnev farmera, ljutih zbog propisa koji se stalno menjaju i koji su mnoge od njih gurnuli na ivicu bankrota. Problem je što je takozvani strateški dijalog bloka spor proces i nejasno je koliko može da učini u kratkom roku da ublaži novi talas protesta.

Nemački farmeri paralisali su najveću ekonomiju EU izazvani povećanjem poreza i budžetskim rezovima (koji su posledica ekonomskoh kraha "motora Evrope").

Francuski farmeri danas su zaustavili kamione koji su prevozili strane proizvode. "Ne treba da uvozimo prehrambene proizvode koje ne želimo da proizvodimo kod kuće", rekla je vinogradarska Silvi.

U Poljskoj, farmeri planiraju da blokiraju puteve na čak 250 lokacija u znak protesta zbog planova EU za suzbijanje emisija ugljenika, kao i zbog onoga što su organizatori opisali kao nekontrolisani uvoz hrane iz susedne Ukrajine.

Zalaganje EU za novu ekološku regulativu izazvalo je značajnu reakciju prošle godine - naročito u Holandiji, a odbijanje poljoprivrednika rezultiralo je razvodnjavanjem početnih predloga izvršne vlasti bloka, uključujući zakon o obnovi prirode i poraz plana da se upotreba pesticida do 2030. prepolovi.

Strateški dijalog EU uključiće poljoprivrednike, zadruge, agrobiznis, civilno društvo i finansijske institucije sa ciljem da se donesu zaključci do leta. Otvaranju je prisustvovalo oko 30 predstavnika poljoprivrednog sektora i akademske zajednice.

EU je od 2014. potrošila 2,5 milijardi evra za podršku poljoprivrednicima i izdvojila više od 260 milijardi evra u svoj ogromni poljoprivredni fond za period 2023-2027, oko jedne trećine zajedničkog budžeta EU.

image