Svet

Vašington i Bagdad počinju pregovore o vojnom prisustvu SAD u Iraku

Iz Pentagona tvrde da se predstojeći sastanci neće ticati povlačenja američkih trupa iz Iraka
Vašington i Bagdad počinju pregovore o vojnom prisustvu SAD u IrakuGetty © Scott Nelson/Getty Images

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin obznanio je u zvaničnom saopštenju da će američki zvaničnici sa svojim iračkim kolegama započeti sa sastancima u okviru iračko-američke visoke vojne komisije, čija je svrha, kako se navodi, "prelazak na trajno bilateralno bezbednosno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Iraka". 

O prelasku na "novi bilateralni odnos" govorio je i premijer Iraka Mohamed Šia el Sudani, tvrdeći da prisustvo vojne alijanse predvođene SAD u toj bliskoistočnoj zemlji više nije neophodno, preneo je "Volstrit džornal" ranije ovog meseca. 

Sudani je u više navrata od početka godine pozivao na potpuno povlačenje koalicionih trupa iz Iraka, tvrdeći da je Bagdad sposoban da samostalno brani sopstveni suverenitet i napominjući da je svrha misije ispunjena kada je Islamska država teritorijalno poražena 2017. godine.

Iz Pentagona, međutim, tvrde da se predstojeći sastanci neće ticati povlačenja američkih trupa iz Iraka.

Nakon što je eskalirala razmena udara između snaga koalicije predvođene SAD i iračkih militantnih grupa tokom rata Izraela sa Hamasom, premijer Iraka je ocenio da prisustvo američkih trupa predstavlja destabilizujući faktor usred pretnje od prelivanja sukoba van granica Pojasa Gaze.

"Treba reorganizovati ovaj odnos tako da nijedna strana, bilo unutrašnja ili međunarodna, ne može da narušava stabilnost u Iraku i regionu", rekao je El Sudani za Rojters.

"Volstrit džornal" navodi da je 2.500 američkih vojnika i još oko 900 iz različitih zemalja postalo "kamen temeljac" vojnog prisustva SAD u regionu i pružaju "vitalnu" logističku podršku svojim kolegama u Siriji.

Koalicija predvođena SAD izvršila je invaziju na Irak 2003. godine, svrgnuvši pritom Sadama Huseina sa vlasti. Iako su se povukle iz zemlje 2011. godine, američke trupe vratile su se u zemlju 2014. godine kao deo međunarodne koalicije za borbu protiv Islamske države, a Vašington trenutno ima 2.500 vojnika razmeštenih u zemlji.

image