Svet

Ruski poslanik: Ako će Amerikanci da raspoređuju nuklearne rakete po Evropi, mi ćemo svoje na Kubu

Aleksej Žuravljov je predložio da Moskva rakete rasporedi u "prijateljskim" zemljama
Ruski poslanik: Ako će Amerikanci da raspoređuju nuklearne rakete po Evropi, mi ćemo svoje na Kubuwww.globallookpress.com © Tass/ZUMAPRESS.com

Rusija bi trebalo da postavi svoje nuklearno oružje u "prijateljske zemlje" u blizini SAD kao odgovor na navodne planove Vašingtona da premesti svoje taktičko atomsko oružje u Evropu, predložio je poslanik Aleksej Žuravljov.

Njegovi komentari su usledili nakon što je britanski "Telegraf" objavio da SAD žele da razmeste svoje nuklearno oružje u Velikoj Britaniji, prvi put posle 15 godina, kako bi se suprotstavile navodno povećanoj pretnji iz Rusije.

Žuravljov, koji je prvi zamenik predsednika ruskog parlamentarnog odbora za odbranu i lider partije "Rodina", istakao je da Britanija ima svoje nuklearno oružje, a da su SAD već rasporedile deo svog atomskog arsenala u nekoliko evropskih zemalja koje su blizu Rusije.

"Stoga, malo je verovatno da bi dodatno raspoređivanje (nuklearnog oružja u UK) imalo uticaja na vojno-politički pejzaž", naveo je Žuravljov.

Ipak, političar je sugerisao da bi Moskva trebalo da razmisli o razmeštanju sopstvenog nuklearnog oružja bliže SAD i da ga pošalje u "prijateljske zemlje poput Kube, Venecuele i Nikaragve".

Žuravljov je podsetio i da su sistemi naoružanja napredovali od kubanske raketne krize 1962. "Ruske hipersonične rakete koje bi bile lansirane sa naše teritorije stigle bi do SAD brže od podzvučnih raketa koje bi Amerika lansirala", smatra poslanik.

On je takođe istakao da Rusija ima stratešku avijaciju, kao i ogroman arsenal podmornica koje se nalaze na nepoznatim lokacijama širom svetskih okeana. "Imamo načina da odgovorimo na bilo kakve napade SAD i NATO-a", upozorio je Žuravljov.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije upozorilo da će Moskva biti prinuđena da preduzme "kompenzacione kontramere" u slučaju da se američke nuklearne bojeve glave vrate u Britaniju. Rusija je takođe više puta optuživala Zapad da podstiče tenzije u Evropi, i navela je nastavak širenja NATO-a na istok kao jedan od osnovnih uzroka sukoba u Ukrajini.

U međuvremenu, određeni broj zapadnih zvaničnika podstiče strah od navodnog ruskog napada na Evropu u narednih nekoliko godina, i pozivaju vlade i građane da se pripreme za "veliki sukob" sa Moskvom.

Rusija je, međutim, oštro demantovala bilo kakve planove za invaziju na susedne evropske zemlje, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je takve tvrdnje "prevarom". Ruski predsednik Vladimir Putin je takođe naglasio da Moskva "nema geopolitičkih, ekonomskih ili vojnih interesa da vodi rat protiv NATO-a" i da bi umesto toga radije poboljšala veze sa blokom predvođenim SAD.

image