Svet

Žalosno stanje južne granice SAD: Terorista ilegalno prešao granicu, godinu dana lutao po zemlji

Član somalijske terorističke grupe, uhvaćen u ilegalnom prelasku granice, pušten u SAD jer nije "iskočio" na radaru Centra za skrining terorista
Žalosno stanje južne granice SAD: Terorista ilegalno prešao granicu, godinu dana lutao po zemljiGetty © John Moore / Staff

Američke vlasti uhvatile su teroristu na južnoj granici SAD i pustile ga u zemlju, gde je slobodno lutao skoro godinu dana pre nego što je uhapšen u Minesoti pre samo nekoliko dana, navodi se u internom memorandumu u koji je "Dejli koler" imao uvid.

Neimenovana osoba, koju dopis samo identifikuje kao člana somalijske terorističke grupe El Šabab, oslobođena je ubrzo nakon što je uhvaćena u ilegalnom prelasku granice u blizini San Isidra u Kaliforniji 13. marta 2023. godine, navodi se u dopisu.

Centar za skrining terorista nije ga registrovao kao teroristu, da bi 18. januara 2024. "utvrdio" da je ta osoba "potvrđeni član El Šababa" i da je umešana u upotrebu, proizvodnju ili transport eksploziva i vatrenog oružja, navodi se u dopisu. Dva dana kasnije, uhapšen je u Minesoti.

"Mnogi u Bajdenskoj administraciji, uključujući ministra (za unutrašnju bezbednost SAD Alehandra) Majorkasa, u više navrata su nas uveravali da je proces provere na granici sveobuhvatan i potpun", rekao je "Dejli koleru" Džon Fabrikatore, penzionisani terenski direktor imigracione službe ICE.

"Međutim, i dalje smo svedoci alarmantnih slučajeva u kojima teroristi mogu da slobodno lutaju Sjedinjenim Državama mesecima nakon što su pušteni da pređu granicu, pre nego što njihova kriminalna i teroristička istorija izađe na videlo", dodao je on.

Broj osumnjičenih terorista uhvaćenih u pokušaju da ilegalno pređu južnu granicu nastavlja da raste. Agenti Granične patrole uhapsili su 50 ilegalnih imigranata na listi za praćenje terorizma između oktobra i decembra prošle godine, prema federalnim podacima. Poređenja radi, između 2017. i 2020. godine bilo je ukupno 30 takvih susreta.

Masovno oslobađanje ilegalnih migranata pod Bajdenovom administracijom izvršilo je ogroman pritisak na savezne vlasti da brzo prebace ljude kroz sistem. "Ljudi se puštaju pre nego što se završe provere. To onemogućava odgovarajuću obradu", rekao je zvaničnik ICE-a, koji je ranije služio kao agent Granične patrole.

Granična patrola može da zadrži migrante u pritvoru samo do 72 sata, ali je često potrebno mnogo duže da se dobiju informacije o prošlosti migranta, rekao je Fabrikatore.

"Preopterećenost Granične patrole prevelikom količinom ilegalnih prelazaka granice primorala je brže procesuiranje, što ne dozvoljava energičniju početnu istragu o poreklu migranata. Provere prošlosti koje se trenutno rade pretražuju samo kriminalnu istoriju u Sjedinjenim Državama, a ne van njenih granica. Mogu da prođu dani, nedelje ili meseci da se dobiju informacije koje dolaze iz drugih baza podataka", objasnio je on.

Američka vlada smatra El Šabab stranom terorističkom organizacijom od 2008. Teroristička grupa deluje u Somaliji, a takođe je počinila napade u Keniji i Ugandi, navodi Nacionalni centar za borbu protiv terorizma.

Sa izbijanjem rata u Pojasu Gaze, američke vlasti su Graničnu patrolu upozorile da bude u pripravnosti kako članovi Hamasa ili Hezbolaha ne bi ilegalno prešli granicu ASD i Meksika. "Jasno je da naša bezbednost zavisi od sprovođenja naših zakona o imigraciji i obezbeđenja granice", rekao je Fabrikatore.

image