Svet

Bajden "odlučio" kako će odgovoriti na ubistvo američkih vojnika u Jordanu

Iako je odbio da precizira šta će odgovor Vašingtona podrazumevati, predsednik SAD je ponovio da želi da izbegne dalje širenje sukoba na Bliskom istoku
Bajden "odlučio" kako će odgovoriti na ubistvo američkih vojnika u JordanuGetty © Kent Nishimura/Getty Images

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je novinarima u utorak da je doneo odluku o odgovoru SAD na napad dronom u kojem su u Jordanu ubijena tri američka vojnika, a desetine povređeno.

Na pitanje novinara Si-En-Ena Arlet Senc da li je odlučio kako će Vašington odgovoriti na napad, Bajden je rekao: "Da", odbivši da pruži dodatne detalje.

Predsednik SAD je, međutim, ponovio da ne želi dodatnu eskalaciju sukoba, nakon što je rat Izraela protiv Hamasa već počeo da se preliva van granica Gaze.

"Mislim da nam nije potreban širi rat na Bliskom istoku. To nije ono što tražim", rekao je Bajden.

"Skaj njuz" je ranije danas pisao da će Bajden odobriti vojnu akciju nakon smrti američkih vojnika u Jordanu, tvrdeći da će predsedniku SAD danas njegovi vojni saveznici ponuditi niz opcija za odgovor - od simboličnih do vrlo teških.

Centralna komanda SAD, koja upravlja američkim vojnim operacijama u regionu, odmah je okrivila za napad "radikalne militantne grupe koje podržava Iran i koje deluju u Siriji i Iraku". Dok Teheran naoružava i obučava brojne šiitske milicije u obe zemlje, iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u ponedeljak da ovi borci "ne primaju naređenja od Islamske Republike Iran".

Upitan da li smatra da je "Iran odgovoran za smrt te trojice Amerikanaca", Bajden je u utorak odgovorio potvrdno, dodavši da to misli "u smislu da oni snabdevaju oružjem ljude koji su to učinili".

Na pitanje da li Teheran smatra "direktno odgovornim", Bajden je odgovorio da će državni vrh SAD "imati diskusiju" o tom pitanju.

Bajdenov naizgled oprezan odgovor na nedeljni napad razbesneo je neke republikanske zakonodavce, uključujući senatoraiz Južne Karoline Lindzi Grejem, dugogodišnjeg zagovornika vojne akcije protiv Irana.

"Udarite na Iran sada. Udarite ih jako", objavio je on na Iksu nakon napada, tvrdeći da "sve dok (Iran ne plati) cenu sopstvenom infrastrukturom i osobljem, napadi na američke trupe će se nastaviti".

image