Svet

Republikanci traže opoziv šefa unutrašnje bezbednosti SAD

Alehandra Majorkasa optužuju da nije sproveo zakone o imigraciji na granici sa Meksikom
Republikanci traže opoziv šefa unutrašnje bezbednosti SAD© Tanjug/AP Photo/Christian Chavez

Republikanski poslanici pokrenuli su proces opoziva američkog ministra za unutrašnju bezbednost Alehandra Majorkasa, optužujući ga da nije obezbedio granicu sa Meksikom, gde je zabeležen rekordan broj ilegalnih prelazaka u protekloj godini.

Komitet za unutrašnju bezbednost Predstavničkog doma je prošle nedelje objavio dva zahteva za opoziv. U prvom, Maiorkas je optužen za "namerno i sistematsko odbijanje da se pridržava" zakona o imigraciji SAD, dok se u drugom navodi da je "narušio poverenje javnosti" dajući "lažne izjave" Kongresu i američkom narodu.

Posle skoro 15-časovne debate koja je trajala do ranih sati u sredu, republikanci Predstavničkog doma glasali su da se pokrene procedura za opoziv Majorkasa, tvrdeći da stvari za koje se optužuje predstavljaju krivična dela. O predlogu pokretanja postupka za opoziv sada mora da se izjasni ceo Predstavnički dom, ali još se ne zna kada će se to dogoditi.

Ako republikancima predlog prođe, Majorkas bi postao tek drugi ministar u istoriji SAD koji je opozvan - poslednji takav slučaj dogodio se 1876.

Međutim, pojedini pravni stručnjaci tvrde da je takav razvoj događaja malo verovatan jer optužbe protiv Majorkasa ne predstavljaju prekršaje za opoziv. Drugi su istakli da američki Senat ostaje u rukama Demokratske stranke, za koju se očekuje da će podržati Majorkasa ako glasanje u Predstavničkom domu uspe.

U međuvremenu, sam Majorkas je negirao optužbe, tvrdeći da je "pokvareni i zastareli imigracioni sistem" u SAD problem koji postoji već dugo i pozvao Kongres da pomogne u pronalaženju zakonodavnog rešenja.

Procenjuje se da je više od 300.000 migranata ilegalno ušlo u SAD samo u decembru, što je mesečni rekord. U međuvremenu, veruje se da je čak 7,5 miliona ljudi ilegalno ušlo u zemlju otkako je Džozef Bajden preuzeo dužnost 2021. godine, prema podacima Američke carine i granične zaštite.

Republikanci za priliv imigranata krive Bajdenovu kontroverznu politiku "uhvati i pusti" na osnovu koje se ilegalni migranti zadržavaju, ali potom puštaju u zemlju, uz nalog da se kasnije pojave pred sudom. Zaključno sa decembrom, bilo je više od 3,2 miliona nerešenih predmeta.

image