Svet

U Vašingtonu održan Molitveni doručak, prisustvovao konzul Srbije u Njujorku

Portal "Hil" navodi da je Bajden, kao "pobožni katolik", rekao da se tokom doručka pomolio da "najbolji dani tek slede"
U Vašingtonu održan Molitveni doručak, prisustvovao konzul Srbije u Njujorku© Photo by Chip Somodevilla/Getty Images

U Vašingtonu je održan tradicionalni godišnji Molitveni doručak, a predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je na mir u svetu, pogotovo u Pojasu Gaze i Ukrajini.

Dodao je da radi na vraćanju talaca kućama, na ublažavanju humanitarne krize i na donošenju "trajnog mira" u Pojasu Gaze i Izraelu.

"Baš kao što smo radili za mir, bezbednost i dostojanstvo ukrajinskog naroda koji pokazuje neverovatnu odlučnost i otpornost na Putinovu agresiju. Izazov našeg vremena nas podseća na našu odgovornost kao nacije da pomažemo jedni drugima. Pravedan i trajan mir, isporučimo ga u inostranstvu i ovde kod kuće", rekao je Bajden.

Portal "Hil" navodi da je Bajden, kao "pobožni katolik", rekao da se tokom doručka pomolio da "najbolji dani tek slede".

Među gostima na molitvenom doručku, na specijalan poziv, bio je i generalni konzul Republike Srbije u Njujorku Vladimir Božović, koji se na marginama događaja sreo sa velikim brojem učesnika iz balkanskih zemalja i drugih zemalja iz celog sveta, saopšteno je iz Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku.

"Ukazana mi je velika čast da danas budem prisutan u Vašingtonu, u društvu uvaženih diplomata, političkih i verskih lidera iz celog sveta. Hvala organizatorima što su prepoznali moju želju da doprinesem pomirenju naroda u našem regionu i svim drugim konfliktom zahvaćenim područjima, jer danas nam je više nego ikada potrebno da budemo ujedinjeni u ljubavi prema Bogu, ma kog Boga poštovali i da se uzdržimo od svakog daljeg zaoštravanja sukoba u svetu", rekao je Božović.

Konzul je tokom tih susreta, kako je navedeno, promovisao vrednosti koje baštini, kako Republika Srbija, tako i ceo srpski narod.

image